Dag to i ubådssagen: Peter Madsen skal gennem maratonforhør

Afhøringen af den drabstiltalte ubådsbygger Peter Madsen fortsætter i dag.

På førstedagen i ubådssagen stod både dansk og udenlandsk presse klar på Nytorv ved Københavns Byret for at dække sagen (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Klokken 9:30 i dag fortsætter sagen mod Peter Madsen, der er tiltalt for at have dræbt den svenske journalist Kim Wall i ubåden Nautilus 10. og 11. august sidste år.

Her giver retskorrespondent Trine Maria Ilsøe et overblik over, hvad der vil ske på dag to i ubådssagen:

En hel dag med afhøring af Peter Madsen

Hvad kommer der til at ske i retten i dag?

- Hele dagen er afsat til afhøring af Peter Madsen. Den første halvdel af dagen vil anklager Jakob Buch-Jepsen fortsætte med at stille spørgsmål. Derefter tager Peter Madsens forsvarer, advokat Betina Hald Engmark, over, siger Trine Maria Ilsøe.

Hvad skal man holde ekstra øje med?

- To ting. For det første om Peter Madsen fortsat nægter sig skyldig i at have slået Kim Wall ihjel, siger DR's retskorrespondent.

- Dernæst mangler vi at høre, hvordan Peter Madsen forklarer de adskillige knivstik, han har påført Kim Wall. Anklagemyndigheden mener, han har foretaget dem, mens hun levede. Det ved vi allerede, at Peter Madsen afviser. Men hvad er så hans forklaring?

Den drabstiltalte Peter Madsen forklarede på første dag i retten 8. marts, at Kim Wall døde som følge af en ulykke med udstødningsgasser i ubåden Nautilus. Han nægtede sig skyldig i drab. (Foto: © Tegning Esther Marie Bjørneboe NRK/DR, NRK/DR)

Skal forklare partering

Ved det første retsmøde den 8. marts gik eftermiddagen med første del af Peter Madsens forklaring om, hvad der skete den 10. og 11. august, hvor den svenske journalist Kim Wall og Peter Madsen sejlede ud fra Refshaleøen i København omkring klokken 19.

Her fortalte Peter Madsen, at Kim Wall omkom i ubåden om aftenen, fordi der skete en ulykke med udstødningsgasser, som hun døde af.

Han nægter drab, men erkender at have parteret Kim Walls lig for at få hende overbord.

Hvad vil anklageren spørge ind til i dag?

- Når en afhøring strækker sig over flere dage, vil anklageren normalt indlede med at samle op fra sidst. Anklager Jakob Buch-Jepsen vil givetvis spørge mere ind til Peter Madsens skiftende forklaringer, og så vil han også spørge ind til parteringen af Kim Wall, lyder det fra Trine Maria Ilsøe.

Makabre detaljer om knivstik

Udover at være tiltalt for drab og partering, er Peter Madsen også tiltalt for seksuelle overgreb på Kim Wall. Det forhold nægter han.

Hvorfor er det vigtigt at høre om partering og knivstik i liget?

- Detaljerne i denne sag er makabre. Når retten alligevel skal høre dem, er det fordi, at mens Peter Madsen forsøger at bevise sin uskyld, er anklagerens dagsorden blandt andet at bevise, at Kim Wall blev påført stik, mens hun var i live, siger Trine Maria Ilsøe.

- Den bevisbyrde skal de løfte, for at Peter Madsen kan dømmes for de seksuelle krænkelser. Derfor er det ret afgørende, hvor lang tid der gik, fra Kim Wall døde, til Peter Madsen siger, at han begyndte at skære i hende.

Sagen på tre minutter:

Forsvarer skal sikre troværdighed

Hvad vil forsvarer Betina Hald Engmark går efter, når det bliver hendes tur?

- Betina Hald Engmark skal forsøge at få Peter Madsen til at fremstå troværdig. Retten ved, at han har skiftet forklaring tre gange, og at en mentalerklæring stempler ham som patologisk løgner, siger retskorrespondenten.

- Eftersom Kim Walls dødsårsag ikke er endeligt fastslået, skal hun få retten til at forstå, at det kan være foregået, som Peter Madsens senest har forklaret det.

Vidner afgiver forklaring torsdag og fredag

Sagen fortsætter torsdag og fredag. Hvad kommer der til at ske her?

- I morgen og fredag begynder vidneafhøringerne. I morgen skal en retsmediciner afgive forklaring. Derefter følger forklaringen fra blandt andre Kim Walls kæreste, andre kvinder, som har været inviteret på sejltur i ubåden, og elskerinder, siger Trine Maria Ilsøe.

Sagens forløb

 • 8. marts: Sagen startede med anklagerens præsentation af sagen og afhøring af den tiltalte Peter Madsen

 • 21. marts: Peter Madsen fortsætter med at forklare sig

 • 22. marts: Afhøring af vidner starter. I alt skal 37 vidner afhøres. Anklageren har indkaldt 29 vidner, og forsvareren har indkaldt otte vidner.

 • 23. marts: Afhøring af vidner

 • 26. marts: Afhøring af vidner

 • 27. marts: Afhøring af vidner

 • 28. marts: Afhøring af vidner

 • 3. april: Afhøring af vidner

 • 4. april: Dokumentation af relevant materiale - det vil på et tidspunkt blandt andet være mentalerklæringen

 • 5. april: Dokumentation af relevant materiale

 • 23. april: Forventet procedure, hvor anklager og forsvarer sammenfatter deres syn på, hvordan sagen skal ende.

 • 25. april: Forventet dom

Udpluk af vidner

 • Retsmediciner

 • Tekniske eksperter - en kaptajnløjtnant fra Forsvaret og repræsentanter fra Teknologisk Institut

 • Repræsentanter fra Søfartsstyrelsen

 • Kim Walls kæreste

 • Vidner fra aktionen, hvor Peter Madsen blev reddet i land

 • Vidner med tilknytning til Peter Madsens værksted og ubåden

 • Et vidne fra et lastskib, som sejlede tæt på ubåden den 10. og 11. august

 • Vidner med personlige relationer til Peter Madsen, der kan fortælle om hans udtalelser, adfærd og seksualitet

 • Fire kvindelige vidner, der skal afhøres om deres kontakt med Peter Madsen om en sejltur op til 10. august. Ét af vidnerne er Peter Madsens veninde