Dagen derpå: Nej, det var ikke en aprilsnar

Tvivl om aprilsnarre førte til forargede kommentarer og en enkelt trussel om boykot. Men DR havde kun én aprilssnar.

Denne hjelm BLIVER brugt til behandling af depressive patienter. (© Steen Dissing- professor ved Institut for Cellulær og Molekylær Medicin ved Københavns Universitet.)

Lad os bare slå det fast med det samme.

DR stod bag én aprilssnar i går, og den handlede om, at danske ingeniører og biologer er gået sammen i et projekt, hvor de vil bruge elektriske ål til at supplere vindmøller.

- Under de rette betingelser kan en enkelt voksen ål producere strøm nok til at lyse 20 pærer op, stod der i artiklen.

Langt de fleste læsere var da også hurtige til at gennemskue spøgen:

- De tager strøm på os! skrev Carl-Johan Nielsen.

- Arme ål! Og så på en 1. april, skrev Lene Sager Møller.

Men ikke alle synes, det var lige let. Derfor var der også mange, der forholdt sig ekstra skeptiske til flere af de nyheder, der udkom 1. april.

'Totalt usmageligt'

Da dr.dk tirsdag aften publicerede nyheden om, at en dansk hjelm kan revolutionere behandling af depression, væltede det således ind med kommentarer om, hvordan man kan tillade sig at lave aprilsnar om noget så alvorligt.

- Totalt respektløst, hvis dette er en aprilsnar. Med tanke på, at I har et tema kørende om psykiske lidelser, har I blot opnået at latterliggøre mange menneskers daglige lidelser, skrev en Facebookbruger, der kalder sig Monsignor Calypso.

Kommentaren fik 52 likes.

- Totalt usmageligt, skrev en anden, og facebookbrugeren Sabrina Toftensberg bakkede op:

- Håber ikke dette er en aprilsnar, for så boykotter jeg DR med det samme, da det er fuldstændig grotesk at lave sjov med psykisk sygdom.

Men det var ikke en aprilsnar.

PISA-resultat var ikke løgn

Heller ikke historien om, at hver femte danske skoleelev på 15-16 år ifølge en undersøgelse ikke kan passe et job, er en aprilsnar.

Dr.dk skrev tirsdag, at PISA har testet danske 15-16-åriges evne til at løse simple daglige udfordringer som at skifte en pære eller købe en billet til metroen, og at en professor var chokeret over resultatet.

Men også her blev læserne i tvivl:

- Kig på kalenderen min ven, skriver en.

- Det er 1. april, bør man stole på dette?, spørger en anden.

Men det er altså heller ikke en aprilsnar. Du kan læse PISA-rapporten her.

God grund til skepsis 1. april

Der var ellers grund til at være ekstra opmærksom i går. Allerede fra morgenstunden vrimlede det med aprilsnarre i medierne. Og mange havde været kreative.

Politiken påstod således, at Danmark alligevel kan komme med til VM i Brasilien, da Grækenland, Schweiz og Rusland risikerer afbud eller udelukkelse.

Information skrev, at hundekød er på vej til danske supermarkeder, og ifølge Jobindex søger Zoologisk Have en marketingschef til en ny taskekollektion lavet af blandt andet giraf og løve. En kollektion med navnet Marius.

Og ja, så var der den med ålen, Projekt Eelpower.