Dagens løgn: Bogen der skabte ravage i Forsvaret

Forsvaret mente, at bogen ”Jæger – i krig med eliten” indeholdt fortrolige oplysninger. Derfor lavede Forsvaret en arabisk oversættelse og løj om den bagefter. Giver det mening? Læs historien her.

Bogen ”Jæger - i krig med eliten”, der handlede om Danmarks deltagelse i Afghanistan-krigen, skabte store problemer i Forsvaret. Flere chefer blev efterfølgende dømt for at lyve om forløbet. (Foto: Søren Hvam © (c) Scanpix)

Bøger er populære som julegaveidé. Men der er nok flere fra det danske Forsvar - både nuværende og tidligere ansatte - som vil få nervøse trækninger, hvis den såkaldte Jægerbog dukker op under juletræet i år. Tilbage i 2010 satte bogen nemlig gang i en af de største skandaler i det danske forsvar i flere år.

Dagens afsnit af Detektors løgnekalender handler om jægerbogssagen, hvor fingerede oversættelser, læk og løgne betød, at blandt andet forsvarschefen og senere forsvarsministeren gik af.

Ville stoppe bogudgivelse

I efteråret 2008 skrev den tidligere jægersoldat Thomas Rathsack bogen ”Jæger - i krig med eliten”. Bogen handlede om Danmarks deltagelse i Afghanistan-krigen tilbage i 2001.

Forsvarskommandoen var fra starten skeptiske over for bogen. De mente nemlig, at bogen afslørede fortrolige informationer, som kunne udgøre en sikkerhedsrisiko for danske soldater. Forsvarskommandoen forsøgte derfor at få nedlagt et fogedforbud, så bogen ikke kunne udkomme.

Det ville Politiken dog ikke acceptere. Den 16. september valgte avisen derfor at udgive bogen i fuld længde. Politikens redaktør Tøger Seidenfarden skrev i en leder:

- Vi har valgt at bringe hele bogens tekst i onsdagens avis for at sikre og understrege offentlighedens ret til at følge med.

Eftersom bogen allerede var trykt, droppede fogedretten sagen.

Her daværende kommunikationschef i forsvaret Lars Sønderskov i debat med Børsens chefredaktør Anders Krab-Johansen.

Oversættelsen var ren volapyk

Forsvaret mente især, at informationerne ville være farlige i hænderne på Taliban, som koalitionen kæmpede mod i Afghanistan.

Derfor vakte det også opsigt, da daværende forsvarsminister Søren Gade (V) kort tid efter afslørede, at der allerede fandtes en arabisk oversættelse af bogen på nettet.

Kort tid efter Søren Gades udmelding, dukkede oversættelsen op på B.T.’s hjemmeside. Der gik dog ikke lang tid, før det stod klart, at oversættelsen var det rene volapyk, som formentlig var lavet på et øjeblik ved hjælp af et online oversættelsesprogram.

Stammede fra Forsvaret

Få dage efter optrådte Søren Gade i programmet "Ugen med Clement". Han garanterede, at oversættelsen ikke stammede fra Forsvaret, og han påtog sig alt ansvar, hvis oversættelsen skulle vise sig at komme fra Forsvaret selv.

Der gik dog ikke mange dage. før det kom frem, at oversættelsen stammede fra Forsvaret.

Indrømmelsen kom den 1. oktober 2009. Det var it-chef i Forsvarskommandoen, Jesper Britze, som havde kørt bogen igennem oversættelsesprogrammet. Samme dag blev Jesper Britze fyret.

Søren Gade orienterede Forsvarsudvalget om de nye oplysninger. Forsvarschef Tim Sloth Jørgensen afholdt en pressekonference, hvor han beklagede Jesper Britzes rolle i sagen. Han ønskede dog ikke at gå af, med mindre forsvarsministeren ønskede hans afgang.

Spindoktor sendte oversættelsen til DR

Et par dage efter kom det frem, at det er kommunikationschef i Forsvarskommandoen Lars Sønderskov, som havde lækket den falske oversættelse til B.T.

Lars Sønderskov var ellers blandt Forsvarskommandoens største fortalere for, at Thomas Rathsacks bog skulle holdes hemmelig.

Som følge af sagens alvor fratrådte Tim Sloth Jørgensen sin post som forsvarschef.

Frifundet, men senere dømt for løgn

Forsvarets IT-chef Jesper Britze blev efterfølgende anklaget for at have løjet om sin rolle i forbindelse med den arabiske oversættelse af bogen, og kommunikationschef Lars Sønderskov blev anklaget for at have løjet om, at det var ham, der sendte den arabiske oversættelse til dagbladet B.T.

I klippet herunder, lader Lars Sønderskov da også til at være uvidende om, hvem der har lækket materialet.

Københavns Byret gav i 2010 anklagerne medhold i, at de to officerer havde løjet om forløbet, men retten mente ikke, at sagen hørte under kategorien ”grov pligtforsømmelse”, og de to blev derfor frifundet.

I 2012 blev de to fremtrædende officerer alligevel dømt i landsretten. Jesper Britze fik 30 dages betinget fængsel, mens Lars Sønderskov fik en bøde på 8.000 kroner.

Ifølge Søren Gade var skandalen medvirkende til, at han stoppede i dansk politik i 2010.

Søren Gade stillede dog op til Folketinget for Venstre ved valget tidligere i år, og blev valgt ind.