Dagens løgn: En af Danmarks ældste løgne

Man kan mene, at det er unfair at klandre en mand, der ligger ned, for at lyve. Men Harald Blåtands påstand om, at han gjorde danskerne kristne har overlevet flere århundreder, så nu skal der fakta på banen.

Harald Blåtand har oversolgt sine bedrifter, når han skriver på Jellingstenen, at det var ham, som gjorde danskerne kristne. (Foto: Palle hedemann © (c) Scanpix)

Her i juletiden kan vi meget passende takke Harald Blåtand for, at vi overhovedet fejrer Jesu fødselsdag. Skal man tro runerne på den berømte Jellingsten, var det nemlig ham, som gjorde danskerne kristne.

Men selv om kong Harald formentlig spillede en rolle i kristendommens udbredelse i Danmark, oversælger han sine egne bedrifter.

Dagens afsnit af Detektors løgnekalender handler om en af de ældste danske løgne.

Udgravning afslørede kristen gruppering

De senere år er der sået tvivl om, hvorvidt man kan tage Harald Blåtands ord for gode varer. Fra 2008 til 2012 blev der foretaget udgravninger ved Ribe Domkirke, som viste, at der har levet kristne folk i Danmark længe før kongen fik lavet sin sten. Fundene bærer ifølge lederen af udgravningen vidnesbyrd om en kristen minoritet, der eksisterede omkring 100 år før Harald Blåtand. Man fandt ligeledes, at antallet af kristne var højere end tidligere antaget.

Faktisk blev det vurderet, at der ligger mindst 2.000-3.000 personer begravet, og det kan give anledning til lidt undren, at Harald Blåtand helt kunne overse denne gruppering, da han fik ristet sin erklæring i runer.

Willibrord, Ansgar og Poppo

Det har da også længe stået klart, at Harald Blåtand ikke var den første til at belære danerne om kristendommen. Før ham var blandt andet den engelske ærkebisp, Willibrord, der omkring år 710 missionerede på danernes territorium. Han blev dog mødt af en konge, Ogendus (Agentyr), der ikke var venligt stemt over for nye ideer, og Willibrord tog en tidlig afsked.

Også Ansgar, kendt som Nordens apostel, gjorde et forsøg. Han fik blandt andet tilladelse af kong Horik 1. til at bygge Danmarks første kirke ved Hedeby. Det skete omkring år 850. Ansgar fik også senere tilladelse til at grundlægge en kirke i Ribe, og det må antages, at han har haft en vis indflydelse på kristendommens indtog i Danmark.

Endnu en person bør nævnes i denne sammenhæng. Nemlig Poppo, tysk gejstlig, som blev udfordret af Harald Blåtand til at overbevise ham om den kristne Guds overlegenhed. Det gjorde Poppo ved at bære jernbyrd, altså bære glødende jernhandske - og det overbeviste Harald Blåtand og medførte at han lod sig døbe.

Sammenblanding af religion

Men holder Harald Blåtands påstand så alligevel vand? Ikke rigtig. Der var nok i højere grad tale om en glidende overgang til kristendommen, end en omvendelse af hele befolkningen fra den ene dag til den anden. Vikingerne havde flere guder, hvilket betød, at man ikke betragtede den kristne gud som en direkte erstatning for de andre, men som endnu en i rækken.

Det var mere end hundrede år efter Harald Blåtands tid, at kristendommen reelt havde nedkæmpet konkurrencen fra de andre trosretninger. Men også i eftertiden levede den gamle tro videre gennem folketroen, hvor jætter og dværge blev forvandlet til trolde og sure små skæggede mænd, også kendt som nisser.

Netop historierne om nisser har stadig en fremtrædende position i dag, hvor de forbindes med julen, som jo også er en kristen højtid. Der findes altså også i dag tegn på sammenblanding af religion.

Der findes forskellige holdninger til denne sammenblanding. Én af dem kan opleves i videoen herunder.

Facebook
Twitter