Dagens løgn: En sejlivet cykelløgn

Bjarne Riis' løgne om doping er en lige så fast del af dansk cykelsport, som snaps er til en dansk julefrokost.

Bjarne Riis blev efter Tour de France-sejren i 1996, modtaget som en helt i Danmark. Blandt andre af daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen. I mange år fastholder han, at han ikke var dopet under løbet, men i 2007 indrømmer han, at det er løgn. (Foto: JAKOB DALL © (c) Scanpix)

Siger man stor dansk cykelrytter, tænker mange nok på Bjarne Riis. Og samme navn popper nok op, hvis man nævner ordet doping.

Bjarne Riis er hovedpersonen i dagens afsnit af Detektors løgnekalender. Ligesom blandt andre Rolf Sørensen og Michael Rasmussen indskriver han sig nemlig i rækken af cykelryttere, der i mange år fastholdt, at de ikke havde taget doping.

Faktisk holdt Bjarne Riis, på trods af utallige kritiske spørgsmål, fast i løgnen i en årrække. Men i 2007 smed han håndklædet i ringen og erkendte løgnen.

Karriere

Bjarne Riis er den eneste dansker, der har vundet Tour de France. Det præsterede han i 1996 efter at være blevet nummer tre året før, som i øvrigt også var første gang, en dansker var på podiet.

Efter sejren i 1996 modtages han som en helt i Danmark. Blandt andet af daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

Bjarne Riis slutter sin aktive karriere i 2000 på grund af en skade efter et styrt i 1999.

Efter sin aktive karriere opbygger han dog et dansk cykelhold. Bjarne Riis’ hold bliver det første danske hold i Tour de France og får oven i købet en tourvinder med Carlos Sastres sejr i 2008.

Men Bjarne Riis' karriere har som bekendt ikke kun været en dans på roser. I halen på succesen har der konstant været vedholdende beskyldninger om brug af doping. Både da han selv var aktiv og senere, da han bliver holdejer.

De første beskyldninger

De første alvorlige beskyldninger om doping imod Bjarne Riis kommer under Tour de France i 1998, hvor han dog blankt afviser alle anklager.

Touren i 1998 bliver senere kendt som skandale-touren på grund af Festina-skandalen. Hele cykelholdet Festina bliver nemlig udelukket fra touren på grund af et stort dopingfund i en af holdets biler, hvilket fører til ransagninger hos flere andre hold.

Politiets jagt på doping under touren fører til protester fra hold og ryttere. Flere hold trækker sig, og rytterne stopper flere gange på etaperne for at beklage sig over politiets og tour-ledelsens behandling. Riis fungerer en overgang som talsmand for rytterne i dialogen med tour-ledelsen.

Riis fastholder sin løgn

I årene efter sin aktive karriere går Riis i gang med at opbygge et cykelhold, hvor primært CSC og derefter Saxo Bank er sponsorer. Holdets største succes kommer i 2008, hvor Carlos Sastre vinder Tour de France.

Riis’ cykelhold bliver også ramt af dopingskandaler, og flere ryttere bliver dømt eller er mistænkte for brug af doping, mens de kører for Bjarne Riis.

Dette afviser Bjarne Riis dog at kende til i et interview i 2006.

Riis går til bekendelse

I samme interview understreger han igen, at han ikke selv har taget doping, da han cyklede.

Men året efter går han til bekendelse. Ved et pressemøde i 2007 indrømmer Bjarne Riis, at han har taget doping fra 1993 til 1998, og at han derfor var dopet, da han vandt Tour de France i 1996. Indrømmelsen kommer efter, at flere andre ryttere på Riis’ daværende hold, Telekom, har indrømmet at have dopet sig i perioden med Riis på holdet.

Og han erkender på samme pressemøde, at han har løjet:

Tour de France-ledelsen sletter herefter Bjarne Riis’ navn på listen over officielle vindere. Året efter, i 2008, bliver Riis dog optaget på den officielle liste igen, dog med den tilføjelse, at han har anvendt doping.

Riis’ indrømmelse bliver heller ikke godt modtaget i Danmark. Både kulturminister Brian Mikkelsen (K) og Ellen Trane Nørby (V) er chokerede og mener, at Riis skal fjernes fra Danmarks Eliteidrætskanon. Dette bliver en realitet få dage efter.

Flere indrømmelser

I år har Antidoping Danmark udgivet en rapport om doping i dansk cykelsport fra 1998 til 2015, der konkluderer, at Bjarne Riis havde kendskab til og accepterede doping på sit hold i de første år.

Selv om Riis ikke er enig i alle dele af rapporten, så erkender han, at han har begået ledelsessvigt, og at han i flere tilfælde skulle have grebet ind overfor ryttere, han vidste brugte doping.

Da alle tilfældene er faldet for tidsfristen på 10 år, blev der ikke rejst nogen sag mod Bjarne Riis. I dag har Riis ikke nogen tilknytning til holdet længere.

Andre 'hold' indrømmer doping

I kølvandet på Bjarne Riis' doping-indrømmelser i 2007 kommer også det danske cykelhold Team Easy On, kendt fra satireprogrammet "Drengene fra Angora" med en indrømmelse. De har dog ikke kun taget doping og epo: