Dagens løgn: Jørgen fra Aalborg blev 'adelig' bedrager

Vejen fra Jørgen Vase til Marquis Marcel de Sade er belagt med guld. Og måske også lidt røgelse og myrra skær. Men også med løgne, bedrag og økonomisk svindel.

Marquis Marcel de Sade i sin 600 kvadratmeter herskabslejlighed på Frederiksberg. (Foto: Thomas lekfeldt © (c) Scanpix)

Franske skuespillere, flamboyante fester og dyre smykker. Det er alle elementer i kassereren Jørgen Vases farverige liv. I hvert fald hvis man spørger ham selv.

En ting er dog sikkert: Jørgen Vase, eller Danmarks første celebrity, som han er blevet kaldt, ender med en dom på fire år og seks måneders fængsel for bedrageri.

Dagens afsnit af Detektors løgnekalender handler om manden, danskerne lærte at kende som Marquis Marcel de Sade eller det mindre flatterende navn: "Den falske Marquis".

Her et klip fra DR-udsendelsen "Svindlerne"

Fra Aalborg til Paris

Jørgen Vase blev efter eget udsagn født i en karet i Aalborg Domsogn i 1934.

Han var søn af en ugift toldkontorist ved navn Asta Larsen. Familien flyttede til København, og Jørgen Vase gik til fægtning og ridning og lærte at tale fransk.

I konfirmationsgave fik han en dannelsesrejse til Paris. Her mødte han, efter eget udsagn, filmstjernerne Jean Cocteau og Jean Marais på en cafe. Ifølge Jørgen Vase endte mødet med, at han fik et kærlighedsforhold til dem begge.

- Det var en tid med ekstravagante selskaber, operaer, rejser, ugelange rideture og fine middage med grevinder, musikere og skuespillere, sagde han til Berlingske Tidende i 2014.

Købte titel i Vatikanet

Det er dog først efter, at han var blevet familiefar og havde fået job som regnskabsholder i et oliefirma, at historien for alvor begynder.

Med en bonus fra firmaet køber Jørgen Vase et smukt guldarmbånd. Han får den idé at tage guldarmbåndet med til Zürich for at sælge det. Og det gør han med en kæmpe fortjeneste. Den handel, hævder han, bliver begyndelsen på en indbringende karriere.

I 1956 tager han efter sigende til Vatikanet og køber en Marquis-titel for 200.000 kroner. Kort efter beslutter Jørgen Vase at skifte navn til Marcel de Sade.

I samme periode køber han en villa i Gentofte, hvor han ifølge eget udsagn holder fester for nogle af de fornemmeste folk i København.

Her et klip fra DR-udsendelsen "Danmarks Marquis" fra 2004.

Afsløret i svindel for 820.000 kroner

Den ekstravagante livsstil får dog en brat ende. Den 7. februar 1963 banker to politibetjente på hans dør, og Marcel de Sade bliver anholdt.

Han bliver efterfølgende idømt fire år og seks måneders fængsel for bedrageri - nærmere bestemt for at have taget af kassen i det olieselskab, hvor han arbejdede som regnskabsholder.

Svindlen løber op i 820.000 kroner. Penge som blandt andet var blevet brugt til at finansiere de mange fester i Gentofte-villaen.

Efter løsladelsen har han flere gange sagt, at han ikke fortyder, at han tog penge ud af virksomheden.

Blev plejeassistent og kultsymbol

Marcel de Sade løslades efter tre år og seks måneders afsoning.

Efter løsladelsen arbejder han en årrække i hjemmeplejen. Men i 80’erne får den "falske Marquis", som flere medier nu kalder ham, igen offentlighedens opmærksomhed.

Han bliver nemlig kultfigur i København og ses ofte i nattelivet med den berømte drag queen Sandra Day.

Bor på Frederiksberg

I dag bor Marcel de Sade i en 600 kvadratmeter herskabslejlighed på Frederiksberg. Han er pensionist, men lever stadig en ekstravagant livsstil. Og han er heller ikke forsvundet helt fra offentligheden.

Marcel de Sade har nemlig en stor passion for musik. I 2007 indspiller han nummeret "Tout Le Monde" med musikeren Martin Hall.

Og i 2014 indspiller han sammen med bandet Iceage nummeret "Forever", og er samtidig med i musikvideoen til nummeret.

Om Mardel de Sade spiser risengrød til jul, eller holder sig til det mere rafinerede riz à l'amande er ikke til at sige. Men det bliver i hvert fald ikke med vand til. Efter eget udsagn har han nemlig ikke drukket vand siden 1942. Han foretrækker en flaske Ricard, Pastis de Marseille. Vand er noget fisk lever i, som han siger.

Facebook
Twitter