Dagens løgn: Milliard-bedraget i Nordisk Fjer

Historien om Nordisk Fjer er et spind af løgne og svindel for fire milliarder kroner. Og så er det en historie, der fik en tragisk afslutning.

Johannes Petersen, direktør i Nordisk Fjer, svindlede for fire milliarder kroner. (Foto: Allan Moe © (c) Scanpix)

Der var alt andet end hyggelig julestemning, da virksomheden Nordisk Fjer i 1991 blev ramt af konkurs. Forud gik en af de største erhvervsskandaler i danmarkshistorien, der resulterede i et tab til kreditorer og aktionærer på cirka 4 mia. kroner. Til sammenligning blev Stein Bagger dømt for at have svindlet for 831 mio. kr.

Dagens afsnit af Detektors løgnekalender handler om et bedrag, drevet frem af en enkelt mand, direktør i Nordisk Fjer Johannes Petersen. Han formåede at få både banker og investorer til at tro, at firmaet var en veldrevet og overskudsgivende virksomhed.

Johannes Petersens karriere i Nordisk Fjer

I 1969 bliver Johannes Petersen udnævnt til administrerende direktør i Nordisk Fjer efter at have arbejdet sig op fra ekspedient i virksomheden i 1951. Fra 1987 fungerer han tilmed som arbejdende bestyrelsesformand i virksomheden.

Johannes Petersen beslutter i 1978, at Nordisk Fjer skal satse på det amerikanske marked. Det giver fra start stort underskud, men Nordisk Fjer fortsætter ufortrødent med at udvide, og åbner nye fabrikker i både USA, Japan og Australien.

Underskuddet bliver dog ved med at vokse, og virksomheden laver forskellige tiltag for at dække over det. En manøvre der gør, at Nordisk Fjer fortsat kan få lov til at låne penge i bankerne.

Nordisk Fjer skjuler underskud

Svindlen foregår blandt andet ved at oprette datterselskaber, der sælger maskiner til koncernens egne fabrikker til kunstigt opskruede priser. Desuden opskriver man værdien af varelageret, ligesom man puster prisen kunstigt op på de laster, der sejler rundt i verden. Alt sammen for at skjule, at virksomheden giver et stort underskud.

I 1985 ansætter Johannes Petersen sin søn som rådgiver i Nordisk Fjer. Han opdager hurtigt, at virksomhedens økonomi er i en meget dårlig forfatning. Johannes Petersen får ham dog overtalt til at hjælpe med at holde underskuddet skjult, så koncernen kan overleve.

I 1988 køber Nordisk Fjer den amerikanske tekstilvirksomhed Chatham Manufacturing Company, der har 2.500 ansatte, hvilket fordobler antallet af ansatte i koncernen. Nordisk Fjer dræner dog firmaet for værdier, for at få Nordisk Fjers regnskaber til at se bedre ud.

Bestyrelsen i Nordisk Fjer

En anden årsag til, at det var muligt for Johannes Petersen at svindle for så store beløb i Nordisk Fjer var, at der i bestyrelsen sad folk fra toppen af dansk erhvervsliv. Det var blandt andet tidligere kammeradvokat Poul Schmith, Magasins direktør Jørgen Basse og formanden for Nationalbankens bestyrelse Poul Nørregaard Rasmussen.

Den på papiret kompetente bestyrelse fungerede som en garant i forhold til bankerne for, at der var styr på økonomien i virksomheden. Bestyrelsen blev dog ført bag lyset af Johannes Petersen.

Her fortæller landsretssagfører og bestyrelsesmedlem i flere store danske virksomheder og organisationer, Steen Langebæk, hvem der har ansvaret i en virksomhed.

I årene op til konkursen skifter Nordisk Fjer jævnligt revisorer, da det bliver sværere og sværere at finde nogen, der vil godkende regnskabet. Men det er stadig muligt for virksomheden at blive ved med at låne penge i bankerne og sælge aktier.

Facaden krakelerer

I efteråret 1990 fortæller Johannes Petersen, at tre udenlandske investorer vil købe halvdelen af aktiekapitalen for 500 millioner kroner. Denne meddelelse kommer belejligt, da der i årene forinden har været kritik fra analytikere og medier, der mener, at regnskaberne er uigennemskuelige.

I november 1990 bliver det afsløret i dagbladet Børsen, at handlen aldrig har fundet sted. Københavns Fondsbørs sætter Nordisk Fjer på observationslisten og udbeder sig en forklaring fra virksomheden. Johannes Petersen meddeler samme dag, at artiklen er usand, og at han vil forklare sagen.

De to store danske banker, Den Danske Bank og Unibank, indkalder Johannes Petersen til et møde - det samme gør bestyrelsen i Nordisk Fjer.

Johannes Petersen udebliver fra begge møder, og han findes druknet i et badekar i sit sommerhus. Man prøver at redde selskabet, men i marts 1991 går Nordisk Fjer konkurs.

Efterspillet

I de efterfølgende retssager bliver de tre direktører Erik von Scholten, Jørgen Bjarne Hansen og Anders Wejrup idømt mellem to og fire års ubetinget fængsel. Johannes Petersens sekretær, bestyrelsesmedlemmerne og revisorerne slap alle med bøder.

Nordisk Fjer-skandalen førte også til en ændring i selskabslovgivningen, så det i dag er ulovligt både at sidde i direktionen og bestyrelsen.

Nordisk Fjers konkurs betød også, at 4.700 mennesker mistede deres arbejde.

FacebookTwitter