Dagens løgn: Protestpartiet der forsøgte at lyve sig til magten

Dukkepartiet erklærede, at de ville gøre op med ”politikere, der lyver”. Men i deres iver for at komme i Folketinget endte partiet med selv at lyve.

Op til folketingsvalget kunne dukkepartiet afsløre, at de kun var omkring 2.000 vælgererklæringer fra at nå kravet på 20.260 underskrifter, der ville give dem adgang til stemmesedlerne. Men afsløringen var en lodret løgn. (Foto: henning Bagger © (c) Scanpix)

En dukke under juletræet kan skabe glæde. Men når de melder sig på den politiske bane, kan de også skabe ravage. Det var i hvert fald, hvad der skete, da det maskeklædte protestparti, Dukkepartiet, meddelte, at de ville stille op til folketingsvalget tidligere i år.

Da valgdagen nærmede sig, kom partiet med en opsigtsvækkende afsløring: Partiet var kun omkring 2.000 vælgererklæringer fra at nå kravet på 20.260 underskrifter, der ville give dem adgang til stemmesedlerne.

Men det var en lodret løgn. Dukkepartiet havde kun et par hundrede underskrifter.

Dagens afsnit af Detektors løgnekalender handler om Dukkepartiets løgn. En løgn som kan virke paradoksal, da det netop var partiets hensigt at gøre op med de løgne, som der efter deres mening, er for mange af i dansk politik.

Partiet ville ændre dansk politik

På partiets hjemmeside fremgår det, at partiet er ”en mistillidserklæring til politikerne”, og at partiet blandt andet vil ”gøre op med politikere, der lyver”, ”tvinge politikerne til at ændre adfærd” og gøre op med politikere, der er ”karrierefikserede, personfikserede og uden visioner”.

I et lovforslag foreslog Dukkepartiet tilmed, at alle politikere skulle have fire ugers erhvervspraktik i sommerferien. Praktikken skulle give politikerne indsigt i, hvad det vil sige at have et job uden for politik.

Forslaget blev blandt andet diskuteret i P1 Debat mellem Kasper Gevaldig fra Dukkepartiet, Karen Ellemann fra Venstre og Mette Gjerskov fra Socialdemokraterne.

Dukkepartiet har også argumenteret for, at politikerne skal bringes tættere på borgerne, ved at ministerierne flyttes til ’udkantsdanmark’. Partiet gjorde det samtidig klart, at de ville vælge en helt almindelig borger til partiets statsministerkandidat, hvis de blev valgt ind i Folketinget.

Mellem kunst og politik

Partiet tiltrak sig en del opmærksomhed ved at bryde de politiske normer. Når partiets repræsentanter optrådte, bar de eksempelvis masker for at vise, hvordan den politiske slagmark, ifølge dem, havde udviklet sig til et indholdsløst maskebal. Samtidig lavede partiet en række happenings.

Eksempelvis tog et møde i Folketingssalen en uventet drejning. Mens Lars Løkke Rasmussen (V) debatterede børnechecken med daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), rejste en mand iført en hvid dukkemaske sig og sang: ”Der er en million på vej til dig, der er en million på vej til dig”.

Teksten var et sammenskriv af citater fra danske politikere, herunder Lars Løkke (V), Annette Vilhelmsen (SF) og Morten Bødskov (S).

Løjerlighederne varede dog ikke længe, da en folketingsvagt hurtigt fik sendt manden ud af salen.

- Det er ikke den måde, vi plejer at underholde hinanden. Hr. Lars Løkke Rasmussen, jeg har ikke trukket det fra i taletiden, sagde Folketingets formand, Mogens Lykketoft, da han igen gav ordet til Lars Løkke Rasmussen.

Dramatisk optakt til valget

Kort før valget afslørede Dukkepartiet til alles overraskelse, at de kun var omkring 2.000 underskrifter fra at kunne stille op til folketingsvalget.

- Vi synes jo, det er enormt alvorligt. Vi synes jo, politik er super vigtigt, men vi synes, at politik er forsvundet fra politik. Det er en frustration over, at politik er blevet et danseshow og bekrigelse af hinanden hele tiden på Christiansborg. Vi vil have, at politik igen bliver politik. Vi er ikke nogen happening, udtalte Kasper Gevaldig til DR Nyhederne.

Men efter godt et døgn blev løgnen afsløret. Den 14. april lavede DR nemlig en rundspørge til landets største kommuner og kunne fortælle, at partiet kun havde fået få underskrifter, og altså ikke var tæt på at kunne stille op til folketingsvalget.

Afsløret: Max 500 godkendte vælgererklæringer

En af initiativtagerne bag partiet, Kasper Gevaldig, udtalte til DR Nyheder, at partiet havde set sig nødsaget til at komme med en ’nødløgn’.

- Vores troværdighed lider et knæk, når vi er kommet med en nødløgn, men det er der heldigvis andre politikere, der er kommet over. Det håber vi også, at vi kan, sagde han.

Det viste sig efterfølgende, at Dukkepartiet kun havde fået omkring 500 vælgererklæringer – og var derfor langt fra at kunne stille op til folketingsvalget.

Til gengæld er det lykkedes partiet at få et bidrag på 300.000 kroner fra Statens Kunstfond på grund af deres blanding af alvor og satire. Noget der blev kritiseret kraftigt af blandt andre Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti i Kulturen på TV2 News.

Facebook
Twitter