Dagplejemangel: Kommuner tænker alternativt for at finde pasning til de mindste børn

Kampagnevideoer, oplæg til barselscafeer, optog til byfest og opfordringsbreve skal få flere dagplejere til at melde sig

Der mangler dagplejere mange steder i landet og med FOA's fremskrivninger ser det kun værre ud i fremtiden. (Foto: © Signe Goldmann, Ritzau Scanpix)

En dagplejemor, der fortæller om friheden og de mange muligheder ved jobbet, sat sammen med et fængende beat og krydret med lidt baby-pludren i baggrunden.

Det er ingredienserne i Brønderslev Kommunes nye kampagnevideo, der skal afhjælpe et stort problem, som ikke bare de, men mange kommuner i hele landet har:

Der er mangel på dagplejere.

Mange af dem, der arbejder som dagplejere i dag nærmer sig pensionsalderen, og der bliver kun flere børn.

En fremskrivning fra FOA peger på, at der frem mod 2030 vil være behov for at trække knap 5.000 nye dagplejere til faget, hvis lige så stor en andel af de 0-2-årige skal kunne gå i dagpleje.

Det er noget, der skaber bekymringer blandt småbørnsforældre, som Anne Sofie Mark fra Støvring i Nordjylland, der i øjeblikket er på barsel med lille William på fem måneder.

- Det er mega-bekymrende, fordi de første leveår er så fundamentale for, hvordan deres liv bliver, siger hun.

Manglen på dagplejere har fået flere kommuner til at tænke kreativt i jagten på at tiltrække nye til faget.

Blandt andet i Nordjylland, hvor FOA Nordjylland peger på, at der kommer til at mangle 650 nye dagplejere inden 2030.

Her har Brønderslev Kommune lavet kampagnevideoer, hvor dagplejere i kommunen forklarer om det gode liv som dagplejer.

De har også omstruktureret deres fordeling af børnene, så der er mere plads til de alleryngste. Derudover tager de ud til barselscaféer og fortæller om jobbet som dagplejer i kommunen. En ”charme-offensiv” for at tiltrække flere dagplejere.

- Vi mangler dagplejere, så for at finde nogle flere, der kan blive optaget af faget, så har vi været nødt til at tænke lidt kreativt, siger Michael Høyer Johansen, områdeleder for dagplejen i Brønderslev Kommune.

Han håber, at en enkelt eller to af de forældre, der er til barselscafe med deres spædbørn kan få lyst til at melde sig under dagplejer-fanerne.

Brønderslev Kommune har blandt andet forsøgt sig med en kampagnevideo, hvor lokale dagplejemødre fortæller om jobbet. (© Brønderslev Kommune)

Hele landet mangler

De store udfordringer med at skaffe dagplejere til at passe de alleryngste mærkes i mange kommuner i hele landet. Og flere steder har man taget alternative midler i brug for at komme manglen til livs.

I Odense på Fyn laver dagplejere videoer om at være dagplejere, i Favrskov Kommune i Østjylland laver man videoer, annoncerer og har åbnet for at ansætte såkaldte ”flyvere”, som er en slags vikarer, og på Frederiksberg i København laver kommunen kampagnevideoer for at lokke folk til.

I en rundspørge, som Bureau 2000 har gennemført for FOA, svarer 19 ud af 77 kommuner, at forældrene ikke kan være sikre på at få en dagplejeplads, hvis de ønsker det. Kun 34 kommuner svarer, at det kan forældrene altid eller næsten altid.

Det betyder meget for mange forældre, at man kan vælge det helt rigtige sted at få passet sit barn.

- Man vil jo gerne tilbyde sit barn det allerbedste, for det er jo mange timer, de er afsted, så det betyder meget, at det er det helt rigtige, siger Julie Jung Overgaard Larsen fra Støvring, der er mor til tre drenge.

Videokampagner og oplæg er ikke nok

”Du får masser af muligheder for dejlige oplevelser med børnene”.

Ovenstående passage er taget fra Rebild Kommune i Nordjyllands brev, der skal lokke nye dagplejere til. Brevet er sendt ud til forældre i kommunen, og er tænkt til at kunne gives videre til nogen, man tænker kunne blive gode dagplejere.

- Brevet er en slags invitation ind i, om man kunne have lyst til at blive dagplejer, siger Jesper Johansen, der er dagtilbudsleder i Støvring i Rebild Kommune.

Brevet er blot et eksempel på den nødvendige kreativitet, der er fundet frem i flere af landets kommuner.

Udover breve, videoer og oplæg, så er også andre midler taget i brug. I Vesthimmerlands Kommune havde man tidligere på året et optog med dagplejere til en byfest.

De mange kreative forsøg på at løse den akutte problematik med mangel på dagplejer er ifølge Anne-Grete Sveistrup, ansvarlig for pædagogisk sektor i FOA Nordjylland, ikke nok.

- De mange initiativer, der bliver taget rundt omkring, er fantastiske, men det er her-og-nu-initiativer, og man bliver nødt til at se langsigtet på vilkårene for dagplejerne, siger hun.