Dakke dak-musik og knuste flasker på legepladsen: Unges fester skaber konflikter i lokalsamfundene

Unge efterlyser et sted at samles om aftenen i sommerferien.

Legepladsen Evigheden i Nykøbing Falster er et af de steder, hvor der er udfordringer med unges fester. (Foto: Kent Nielsen - Privatfoto)

- Vi fester til i morgen. Når fuglene synger, og solen står op, så splejser vi fandeme til en pizza. Lå, lå, lå…

Ti unge mænd skråler med armene om skuldrene på hinanden, mens bassen banker ud af den medbragte Soundboks højttaler.

Det er torsdag aften, og en gruppe unge mænd har aftalt at mødes med DR ved multibanen, der ligger mellem skolen og hallen i byen Tørring i Hedensted Kommune. Her har de sommeren igennem mødtes til hygge, musik og øl.

- Det er forskelligt, hvor mange vi er. I går var vi 30. Nu sidder vi bare en håndfuld. Vi er i gennemsnit nok 10-15 stykker, der hører musik, drikker, snakker og bare nyder sommerferien, siger Mads Jensen.

Tørring er bare ét af de steder, hvor unge mennesker samles på offentlige pladser i sommerferien. Og mange steder i landet har folk fået nok.

Opslag med klager over unge, der fester, larmer og laver hærværk på offentlige områder har henover sommeren skabt stor debat i en række forskellige grupper på de sociale medier.

DR har kortlagt over 30 eksempler i hele landet, hvor de unges fester har skabt debat på sociale medier. Problematikken kender de kun alt for godt til i SSP Samrådet, der er en sammenslutning for ansatte inden for det kriminalpræventive arbejde med unge.

- Det er en udbredt ting at unge fester på offentlige arealer, og det skal de sådan set også have lov til. Det er også generelt, at der kommer konflikter omkring det, siger Benny Husted, der er formand for SSP Samrådet.

I Tørring er der af og til klager over festerne.

Der er mange unge i Tørring, der bruger området mellem skolen og hallen til at feste i. Da DR var i Tørring fredag, havde de unge, som DR mødtes med torsdag ryddet pænt op, men det er ikke altid, at området ser pænt ud bagefter. (Foto: John Rasmussen - privatfoto)

- Jeg synes, det er rigtig fint, at de kan holde fester. Men det larmer rigtig meget, og de roder faktisk også meget. Der kan godt være lidt problemer med, hvordan man skal opføre sig, når man er ude i det offentlige rum, siger Pernille Lützen, der bor mindre end 100 meter fra det område, hvor de unge fester.

Og Emil Roed, som er en af de andre unge ved multibanen, erkender, at de ikke altid har været gode til at efterlade stedet pænt.

- Vi har fået klager her et par gange, og så har vi også skruet ned for musikken. Der har været lidt problemer med at rydde op, men jeg synes, vi er blevet gode til det. Ellers kan vi ikke blive her. Det er mest musikken, de klager over.

Kammeraten Albert Jensen er med på, at den høje musik sommetider kan genere. Men samtidig er det svært at finde et sted, hvor de kan være uden at genere nogen.

- Nogle gange, når musikken bliver skruet lidt for højt op, kan jeg godt forstå, hvis de er lidt trætte af det, hvis de skal på arbejde dagen efter. Men vi har jo ikke andre stedet at være. Jeg har holdt en fest derhjemme, men der kom også klager fra naboerne.

I Hedensted Kommune kender de godt til udfordringen med klager over de unges fester. Liselotte Hillestrøm (S), der er formanden for udvalget for Fritid og Fællesskab i Hedensted Kommune, vil gerne komme de unge i møde og finde en løsning.

Vennerne Emil Roed (tv) og Albert Jensen (th) mener ikke, at de har andre steder at være end på det offentlige område ved multibanen. Når de holder fester hjemme ved forældrene, kommer der også klager fra naboerne. (Foto: Troels Timann Esmarch DR)

- Vi vil rigtig gerne have en dialog med de unge, om at der mangler områder for dem. Jeg er glad for, der er nogle af de unge, der blandede sig i den debat, der var på Facebook tidligere på sommeren.

Hun mener, at både de unge og de voksne skal tage hensyn til hinanden.

- Jeg tror, det er få, der ødelægger det for mange. Rigtig mange af vores unge mennesker forstår og respekterer deres omgivelser og forstår at rydde op efter sig, inden de går fra et område, siger Liselotte Hillestrøm.

Derfor har kommunen inviteret de unge til et møde efter sommerferien, hvor de skal finde en løsning.

Benny Husted er enig i, at dialog er en del af løsningen. Han mener dog ikke, at det er fordi, der mangler tilbud til de unge.

- Unge har altid festet på offentlige arealer. Det nye er, at unge ofte medbringer en soundboks, der kan spille rigtig højt. En anden udfordring er, at vi har sociale medier. Det er meget nemt at tage et billede af en knust flaske et eller andet sted og skrive på Facebook, at nu er det igen galt med de unge, siger han.

Benny Husted peger på, at langt de fleste unge faktisk opfører sig pænt på de offentlige arealer og at der ofte bliver generaliseret.

Netop det har Emil Roed oplevet i Tørring.

- Der er mange, der får skylden for, at nogle få roder og sviner. Vi har alle et ansvar for, at det ser ordentligt ud, når vi har været her. Men det er træls at få skylden, når man ikke sviner heroppe, siger han.

  • Ved spejderhytten i Snejbjerg er der blandt andet efterladt dåser og flasker. Privatfoto: Lone Aadal Kølerfeldt.
  • Ved spejderhytten i Snejbjerg er der blandt andet efterladt dåser og flasker. Privatfoto: Lone Aadal Kølerfeldt.
  • Knallerter og en bil har kørt på boldbanen i Jordløse. Privatfoto: Kaj Van Elzelingen
  • På legepladsen Evigheden i Nykøbing Falster er en skraldespand ødelagt, og skrald spredt ud over pladsen. Smadrede flasker ligger også på pladsen. Privatfoto: Kent Jensen
1 / 4

Opdateret med rettelser til kort-grafikken.

Facebook
Twitter