Dalai Lama: Vil hellere møde befolkning end politikere

Dalai Lama er ikke skuffet over manglende møde med den danske regering, siger han på dagens pressemøde.

Dalai Lama holdt pressemødet for dansk og international presse onsdag morgen. (Foto: © Claus Bech / Scanpix)

Dalai Lama ankom få minutter over kl. 09.00 til et fyldt pressemøde, hvor både danske og udenlandske journalister kæmpede om pladserne.

Interessen for de tibetanske buddhisters åndelige overhoved er – som også ved sine tidligere besøg – overvældende. Et af de helt store emner forud for Dalai Lamas besøg har været, hvorvidt den danske regering bør mødes med ham. Noget den danske statsminister har afvist.

Det var da også det første, som Dalai Lama blev spurgt til, da han åbnede for spørgsmål efter en længere indledning om åbent sind og tolerance.

Føler De, at dørene er ved at blive lukket for den tibetanske sag i Vesten?

- Nej, det synes jeg ikke. Det synes jeg egentlig er meget logisk, siger han og tilføjer, at han ikke længere har en officiel politisk rolle.

- Så selv hvis jeg mødes med nogle politikere, så har jeg intet at spørge dem om, siger han, holder en pause og bryder så ud i en klukkende latter, før han fortsætter.

- Jeg er altid mere interesseret i at mødes med befolkningen. Når det kommer til at fremme menneskelige værdier og harmoni, så har befolkningen et større ansvar. Her kan regeringer ikke gøre meget, siger han.

Vigtigt med dialog

DR's korrespondent Mette Hybel fulgte op.

Nogle landes ledere hævder, at de tjener menneskerettighederne i Tibet bedre ved ikke at mødes med Dem. Har de en pointe?

- Ja, det synes jeg.

- Det handler om at styrke båndet med kineserne. Og i en venlig atmosfære, kan man rette fokus på nogle af de mere tilbagestående områder. Der er nogle svære områder. Der er meget korruption og en stor del af samfundet er mørklagt. Det giver gode muligheder for korrupte mennesker, siger Dalai Lama og giver på denne yderst diplomatiske måde hånden til den danske regering og deres beslutning om ikke at mødes med ham.

Han fortsætter sin talestrøm med fokus på dialog - som prægede store dele af pressemødet.

- Jeg mødes ofte med kinesere – særligt i de senere år – mange buddhister, intellektuelle. En gang mødte jeg en kinesisk landmand, han var meget fattigt klædt, en meget ulykkelig mand. Jeg spurgte til hans liv og familie og landsbyen. Han fortalte, at bønderne i landsbyen var meget fattige og blev udnyttet. De offentligt ansatte i området var udelukkende interesseret i penge og at berige sig selv. Ingen var interesseret i bøndernes velfærd. Det var meget sørgeligt.

- Men nu er Xi Jingping (Kinas præsident, red.) fast forpligtet på at rydde ud i korruptionen på trods af, at der er meget modstand fra visse dele af systemet.

- Kina er verdens mest folkerige land og en yderst vigtig nation, derfor bør lande have et godt forhold til Kina, siger Dalai Lama.