Dan-Bunkering betalte mystisk selskab millioner i sag om jetbrændstof til Syrien

Nye oplysninger viser, at Dan-Bunkering hjalp russisk militær med betalinger, der skulle sløre sanktionsbrud, vurderer eksperter.

Den canadiske afdeling af Arcane Product Trading er en postkasse i et kontorhotel i udkanten af storbyen Québec. I postkassen er der også registreret snesevis af andre virksomheder.

Et russisk-ejet firma i Dubai, en postkasseadresse i Canada og et firmanavn, der betyder "hemmelige produkthandler". Det er bare et par eksempler på de nye oplysninger, DR i dag kan bringe frem i sagen om leverancer af jetbrændstof til brug i Syrien.

Her er den fynske virksomhed Dan-Bunkering og ejerselskabet Bunker Holding sigtet for at have leveret jetbrændstof i strid med EU-sanktioner.

Ifølge de nye oplysninger overførte Dan-Bunkering i januar 2017 en betaling på omkring 20 millioner kroner til et firma med det engelske navn Arcane Product Trading. Arcane betyder "hemmelig". Hvad der gemmer sig bag firmaet og dets adresser på flere kontinenter, vender vi tilbage til.

Det var russisk militær, der havde bedt Dan-Bunkering købe og betale Arcane Product Trading for jetbrændstoffet. Efterfølgende hjalp Dan-Bunkering med at omlaste brændstoffet til et russisk tankskib i Middelhavet.

Oplysningerne fremgår af amerikanske retsdokumenter, som DR har sammenholdt med centrale kilder, fortrolige oplysninger hos myndigheder og oplysninger om skibes sejladser.

Købet udgjorde 4.906 ton jetbrændstof, hvilket ifølge militæreksperter er nok til omkring 1.000 russiske bombetogter i Syrien.

- Unødvendige pengespor

DR har bedt to eksperter om at gennemgå de nye oplysninger.

En af dem er Lars Krull, der er finansekspert og seniorrådgiver ved Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet. Han undrer sig over, at det russiske militær beder Dan-Bunkering om at betale Arcane Product Trading for jetbrændstof, som militæret selv ønsker at købe.

- Der er nogle pengespor, som i virkeligheden forekommer unødvendige, hvis det var en helt legal transaktion til en legal destination, siger Lars Krull.

- Der er nogle omveje, som ser ud til at være lavet for at skjule den oprindelige hensigt. Altså at produkter skal ende op i Syrien. Man vil sikkert gerne i det her mønster skjule, hvem der er køber og sælger, altså de ægte købere og sælgere. Og der falder det danske selskab ind som en villig hjælper.

DR afslørede i april sidste år, at Dan-Bunkering ifølge sagens oplysninger var involveret i leverancer af mindst 30.000 ton jetbrændstof til brug i Syrien. Jetbrændstoffet blev leveret til russiske tankskibe, som ifølge USA's anklagemyndighed sejlede det til Syrien til brug for russiske bombetogter.

I september sigtede Bagmandspolitiet (SØIK) både Dan-Bunkering, ejerselskabet Bunker Holding og Bunker Holdings administrerende direktør for at have overtrådt EU’s sanktioner ved at sælge og levere jetbrændstof til brug i Syrien i 2015 til 2017. Alle sigtede afviser at have brudt nogen regler.

Ny rolle

Mens omtalen af Dan-Bunkering hidtil mest har handlet om leverancer af jetbrændstof, så drejer de nye oplysninger sig om betalinger. Betalinger, hvor Dan-Bunkering efter eksperternes vurdering har hjulpet russisk militær med millionoverførsler til blandt andet Arcane Product Trading.

- Det danske selskab har jo egentlig ikke nogen særlig rolle at spille her. De bliver sådan en skal, der lige bliver skudt ind og er med til at sløre handlen, siger erhvervsjuridisk ekspert, Jakob Dedenroth Bernhoft.

- Så ville jeg nok, hvis jeg var Dan-Bunkering have undersøgt ganske nøje, hvordan det her egentlig hænger sammen. Hvem er ens samhandelspartnere? Hvorfor går transaktionerne, som de gør?

Jakob Dedenroth Bernhoft er direktør i rådgivningsvirksomheden Revisorjura.

Handler i dollars

Men hvad kan være forklaringen på, at transaktionerne går, som de gør?

Jakob Dedenroth Bernhoft vurderer, at det kan hænge sammen med, at handlerne med jetbrændstof foregik i amerikanske dollars.

USA har ligesom EU forbudt handler med jetbrændstof til Syrien, og hvis banker eller myndigheder har mistanke om, at der foregår ulovlige handler i dollars, kan de blokere betalingerne.

- Når vi ser alle de andre oplysninger, der ligger i sagen, så bliver det ret tydeligt, at russerne ikke bare kan gå ud og købe. For amerikanerne er i den grad opmærksomme på, hvad der sker, siger Dedenroth Bernhoft.

Det skærper en eventuel sanktionssag, hvis Dan-Bunkering har hjulpet russisk militær med at sløre millionbetalinger, så de fortsat kunne købe jetbrændstof på verdensmarkedet, vurderer seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet.

- Man hjælper jo faktisk noget af det, som er sanktionspålagt, siger Lars Krull.

- Det må jo være et relativt godt indicium på, at man rent faktisk har villet det her. For man har også stillet op der, hvor det ikke handlede om at få jetbrændstof fra A til B, men hvor det også handlede om at få pengene til at flyde i de rigtige retninger.

Det har siden 2014 været forbudt i EU både at sælge, levere og overføre jetbrændstof til brug i Syrien og at levere finansieringsmidler eller finansiel bistand til, at det kan foregå.

Tomme adresser

DR har undersøgt, hvad der gemmer sig bag firmaet Arcane Product Trading, som Dan-Bunkering i 2017 ifølge sagens oplysninger overførte de 20 millioner kroner til.

Betalingen blev ifølge oplysningerne sendt til firmaets underafdeling i Canada. På firmaets adresse i udkanten af storbyen Québec ligger et såkaldt kontorhotel. DR har besøgt stedet, men ikke fundet noget kontor i Arcane Product Tradings navn. Receptionisten i bygningen oplyser, at den præcise adresse alene er en postkasse, hvor der er registreret snesevis af virksomheder.

– Det er jo en tom skal, lyder vurderingen fra erhvervsjuridisk rådgiver Jakob Dedenroth Bernhoft.

På den anden side af jordkloden, på Cypern, har Arcane Product Trading en anden afdeling. Også her har DR besøgt virksomheden på dens nuværende adresse, der ligger blandt ferielejligheder i turistbyen Limassol. Men da vi kommer frem til adressen, som er anført i det nationale erhvervsregister, finder vi blot en byggeplads. Heller ikke her er der nogen spor af Arcane Product Trading.

Arcane Product Tradings adresse på Cypern viser sig at være en byggeplads.

Russisk direktør i Moskva

Hvad de tomme adresser i Cypern og Canada ikke afslører er, at Arcane Product Trading har stærke russiske forbindelser.

DR har gennemgået dokumenter fra erhvervsregistre i fire forskellige lande. Dokumenterne viser, at virksomhedens cypriotiske og canadiske afdelinger er ene-ejet af virksomheden Arcane Product Trading i Dubai i De Forenede Arabiske Emirater. Her er direktøren russer, og hans profil på sociale medier viser, at han bor i Moskva. Her er han ansat ved endnu en af Arcane Products afdelinger, som altså ligger i Rusland.

Og mens vi ikke kan finde spor af ansatte hverken i Canada, Cypern eller Dubai, så oplyser flere russere på netværket Linkedin, at de bor i Rusland og arbejder hos Arcane Product Trading.

- Hvis vi siddet og set udenlandske film, så ville vi jo nok have sagt, at det her er et russisk cover-up. Det er et selskab etableret af russere, drevet af russere og arbejder for russiske interesser, siger finanseksperten Lars Krull fra Aalborg Universitet.

- Vi ved, at det er et selskab uden formel fysisk aktivitet i hvert fald to af de steder, I har kigget. Så rollen, det danske selskab (Dan-Bunkering, red.) har spillet er som facilitator - at være med til at få det her til at ske, siger han.

Mailkontakt i Schweiz

Heller ikke i Moskva kan DR finde virksomheden på den angivne adresse. Ifølge en receptionist på stedet flyttede virksomheden ud for nogle måneder siden.

Arcane Product Tradings adresse i Moskva ligger i et stort forretningscenter.

Erhvervsjuridisk rådgiver Jakob Dedenroth Bernhoft hæfter sig ved selskabskonstruktionen og ved, at jetbrændstof bestilt fra Rusland af russisk militær bliver betalt af Dan-Bunkering til et canadisk selskab, der har hovedsæde i Dubai og ejes af russere i Moskva.

- Jeg synes, der er forskellige ting, der bør rejse nogle spørgsmål, siger han.

Efter at DR forgæves har opsøgt Arcane Product Trading på flere kontinenter, er det lykkedes at få kontakt med firmaet via en mailadresse i Schweiz. I et svar på mail afviser firmaet at kommentere de oplysninger, DR nu bringer frem, men svarer, at virksomheden ikke har været involveret i noget ulovligt.

Endnu en betaling

Handlen med Arcane Product Trading i januar 2017 er ikke den eneste, hvor Dan-Bunkering ifølge amerikanske retsdokumenter har været mellemled i en betaling fra det russiske militær.

Et år tidligere var det et cypriotisk olieselskab, der skulle have betaling. Olieselskabet havde flere gange leveret jetbrændstof til russerne og afregnet direkte med dem. Men i januar 2016 blokerede USA for betalingerne. Kort efter leverede det cypriotiske selskab igen jetbrændstof til russerne, men sendte denne gang regningen til Dan-Bunkering, efter at et russisk tankskib havde afleveret lasten i Syrien, fremgår det af sagens oplysninger.

Ifølge anklagemyndigheden i USA, begyndte russisk militær på det tidspunkt, at bruge virksomheder som Dan-Bunkering til at foretage betaling for sig i dollars for at omgå sanktioner og skaffe jetbrændstof, de kunne bruge i den syriske krig.

I USA er fem af Dan-Bunkerings russiske forretningspartnere - ansatte ved et firma, som repræsenterer Ruslands militær - i dag anklaget for sanktionsbrud. Anklagen går blandt andet på, at russerne for at omgå sanktioner har brugt stråmandsselskaber og transportdokumenter med forfalskede destinationer, og at de har brugt andre firmaer til at foretage dollarbetalinger for sig.

Dan-Bunkering er ikke anklaget i den amerikanske sag og har tidligere oplyst til DR, at de har samarbejdet med myndighederne i USA.

Dan-Bunkering afviser

Selvom DR over flere dage har haft en dialog med virksomhedens advokat om de nye oplysninger, har Dan-Bunkering ikke forholdt sig til den konkrete kritik, som nu bliver bragt frem. Men advokaten skriver i en mail, at ”transaktionerne er helt sædvanlige”.

Dan-Bunkering har flere gange afvist at have brudt nogen sanktioner. Og den administrerende direktør for Bunker Holding, Keld Demant, skrev i en kommentar til DR i mandags, da sigtelsen mod ham kom frem, at "otte danske myndigheder, der har undersøgt sagen, har d.d. ikke fundet handler, der strider mod nogle sanktioner".

Ifølge Keld Demant har de amerikanske myndigheder i deres undersøgelser af jetbrændstofleverancer til Syrien renset Dan-Bunkering for mistanke, og han forventer, at de danske myndigheder når frem til samme resultat.

Intensiv efterforskning

Foreløbig efterforskes sagen intensivt herhjemme af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK, oplyser justitsminister Nick Hækkerup i en kommentar til DR. Og ministeren understreger, at også de nye oplysninger skal undersøges.

- Jeg forventer, at SØIK er opmærksom på alle relevante aspekter af denne sag. Det gælder selvfølgelig også, hvis der skulle være elementer, der ikke tidligere har været fremme i offentligheden, lyder det fra Nick Hækkerup.

SØIK har rejst sigtelser efter straffelovens paragraf om sanktionsbrud, der kan give op til fire års fængsel.

Dan-Bunkering har erkendt at have leveret jetbrændstof til de russiske tankskibe, der er omtalt i sagen, men i en tidligere mail til DR har virksomhedens advokat skrevet, at ingen af Dan-Bunkerings leveringsdokumenter havde angivet Syrien som slut-destination.

Udover Dan-Bunkering, Bunker Holding og administrerende direktør Keld Demant er yderligere en person, som er omfattet af navneforbud, sigtet i sagen herhjemme. Ingen er tiltalt i sagen.