Dan-Bunkering-dom sender klart signal til virksomheder om at sikre sig mod sanktionsbrud

Dom mod fynsk milliardfirma må få andre virksomheder til at skærpe opmærksomheden på sanktioner, lyder det fra en række eksperter

Spørgsmålet om at overholde sanktioner er rykket ind på danske virksomheders direktionsgange efter den betingede fængselsdom til topdirektør Keld Demant i Dan-Bunkering-sagen. Det mener advokat Lars Brodersen, der er indehaver af rådgivningsfirmaet TradeCompliance.dk. (Foto: © Claus Fisker, Ritzau Scanpix)

Dommen over den fynske virksomhed Dan-Bunkering er et vink med en vognstang til andre danske virksomheder, særligt dem der handler internationalt.

Det vurderer en række eksperter, efter at Dan-Bunkering onsdag blev dømt for at levere jetbrændstof, der endte i Syrien fra 2015 til 2017. Retten fandt, at firmaet "burde have indset", at jetbrændstoffet ville ende i russiske kampfly, der bombede i Syrien.

- Dommen slår en tyk streg under, at virksomheder har en pligt til at undre sig, når de handler globalt, siger seniorchefkonsulent i DI, Peter Bay Kirkegaard.

- Man må spørge sig selv om, hvem man handler med, hvad er produktet, hvorfor vil de gerne have det, og under hvilke vilkår skal det leveres. Den undren, det er jo noget alle virksomheder bør tage til sig, mener han.

Også professor i strafferet Thomas Elholm fra Københavns Universitet mener rettens afgørelse i Dan-Bunkering-sagen sender et signal til erhvervslivet.

- Dommen kan få betydning for virksomheder og den måde, de tilrettelægger deres arbejdsgange på. Når de handler med produkter, der er omfattet af sanktioner, så skal de altså passe på, for ellers risikerer de at blive straffet for det, siger han.

- Kan skade omdømmet

I den konkrete sag fastslår retten, at Dan-Bunkering overhørte en række advarsler om, at jetbrændstoffet skulle bruges i Syrien.

Hvis firmaet ikke umiddelbart kunne se det, kunne man måske have fundet ud af det ved at grave lidt i det, lyder det fra Peter Bay Kirkegaard.

- Når man sælger et produkt, der kan anvendes i en militær sammenhæng, og man sælger det rigtig mange gange til en virksomhed, der befinder sig i et land, der er involveret i en konflikt, og produktet så også bliver leveret tæt på en konfliktzone, så burde alle alarmklokker nok ringe, mener han.

Og det er ikke kun risikoen for en straf, virksomheder skal bekymre sig for, pointerer Peter Bay Kirkegaard fra DI.

- Det at havne i sådan en sag, er der ingen virksomhed, der har lyst til. Det sværter dit image til, det gør det måske svært at få fastholdt dine bankforbindelser og dine forretningsforbindelser. Så det giver en masse komplikationer, siger han.

-Ind på ledelsesgangen

Peter Bay Kirkegaard understreger, at virksomheder generelt er opmærksomme på, at de skal undgå at bryde sanktioner. Men dommen i Dan-Bunkering-sagen kan skærpe opmærksomheden.

Også advokat Lars Brodersen, der rådgiver om sanktioner og eksportkontrol fra sit firma TradeCompliance.dk, vurderer, at mange virksomheder har styr på deres forretning, når det gælder risikoen for at bryde sanktioner.

- Men nogle har måske sagt, at 'det behøver vi ikke, for der sker alligevel ikke noget', siger Lars Brodersen.

Han mener, at særlig den betingede fængselsstraf på fire måneder til den administrerende direktør for Dan-Bunkerings ejerselskab, Keld Demant, vil gøre indtryk i andre virksomheder.

- Dommen bringer spørgsmålet om at overholde sanktioner ind i bestyrelses- og direktionslokalerne, fordi en direktør er blevet idømt fængselsstraf. Og jeg er helt sikker på, at hvis nogen var i tvivl om, at de skal have styr på deres ting, så er den tvivl fjernet nu, siger Lars Brodersen.

Topdirektøren Keld Demant blev dømt for ikke at have standset leverancerne af jetbrændstof, da han blev bekendt med dem. Ved at være passiv medvirkede han til leverancerne, står der i dommen, der også fastslår, at Keld Demant handlede uagtsomt.