Daniels øjne forhindrede hans drømme: Nu har han fået en afdøds hornhinde

Daniel Ahmed på 22 år fik efter flere års ventetid sidste år transplanteret nye hornhinder.

Et blåt, skærende lys gennemtrænger hans venstre øje.

Det er ikke første gang, Daniel indtager stolen på øjenafdelingen på Rigshospitalet Glostrup denne mandag.

- Det ser ud, helt som det skal, Daniel, fortæller lægen, da hun har set ham i øjet.

- Lige efter bogen, svarer han og griner.

22-årige Daniel Ahmed har ugen forinden fået fjernet de tråde, der holdt hans nye hornhinde på plads i øjet.

Han fik hornhinden transplanteret sidste år, men det tager altså ret lang tid, før den er en naturlig og velfungerende del af Daniels øje.

Dog ikke så lang tid, som Daniel måtte vente på at få hornhinden. Hornhinder er nemlig det organ, som færrest vil af med, når de tilmelder sig som organdonor. De sidder som det forreste lag af øjet og er gennemsigtige.

I Donorregistret har omkring en million mennesker givet tilladelse til organdonation, men over 113.000, knap 11 procent, har givet en 'begrænset tilladelse', der betyder, at man gerne vil være organdonor, men at man ikke vil donere hornhinder.

Til sammenligning har kun knap 11.500 mennesker krydset 'lunger' væk fra listen over organer, som må doneres til en anden, når man dør.

Anja Bornø Jensen er medicinsk antropolog og har i mange år forsket i organdonation - og hun har et bud på, hvorfor øjnene betyder så meget mere.

- Hornhinden er jo synlig i modsætning til resten af kroppens organer. Og så tror jeg, at danskere er usikre på, hvordan det egentlig foregår, når en hornhinde tages ud. Kan man se på øjet, at hornhinden er fjernet? Er der et hulrum? Der kan godt være en vis usikkerhed, forklarer hun - og understreger, at de pårørende ikke vil kunne se forskel.

Øjnene begyndte at klø i ottende klasse

For Daniel Ahmed begyndte problemerne i ottende klasse. Hans øjne begyndte at klø og var irritable. Han kontaktede sin lokale læge, der sagde, at han hurtigst muligt skulle blive tjekket, da det lignede en bygningsfejl på begge øjne.

- Jeg tog op på Rigshospitalet, men de kunne ikke se noget i første omgang. Så gik der en måned, og så røg nærmest hele mit syn. Det var rigtig dårligt. Rigtig sløret.

Han fik en laserbehandling af begge øjne, der skulle stoppe forringelsen af synet, og kæmpede sig igennem den sidste del af folkeskolen trods store læsevanskeligheder med kun ét fungerende øje.

- Jeg tror, jeg var nede på 5 procents syn eller sådan noget. Jeg kunne ikke se noget udover farver. Klatfarver - ren Picasso, siger han og griner.

- Det var lidt ligesom, hvis du tager plastik for øjet. Det er bare sløret. Ingen detaljer.

Daniel Ahmed beskriver selv sit syn som værende som på billedet her. Sløret.

Derefter stod den på handelsgymnasiet, men det holdt ikke længe:

- Jeg droppede ud, fordi jeg fik at vide, at jeg skulle have en hornhindetransplantation. Men hornhinderne var ikke klar, og jeg var ikke klar til operationen, så den blev udskudt, fortæller Daniel Ahmed.

Kom med til en hornhindetransplantation med P3's nyhedspodcast Den daglige dosis:

Daniel Ahmeds problemer med synet, senere diagnosticeret som sygdommen 'keratoconus', har haft store konsekvenser.

- Jeg har altid villet læse og blive til noget. Siden jeg var en lille dreng, ville jeg være politibetjent og i militæret. Det har jeg måttet give afkald på. Jeg har altid bokset, siden jeg var lille - og det måtte jeg heller ikke mere, siger han.

Og ambitionerne om at studere har også fået nogle slag.

- Jeg har jo ikke kunnet bruge begge øjne. Det er svært at koncentrere sig. Jeg kan læse 4-6 sider, og så er jeg færdig... Og vi læser altså 200 sider på uddannelsen. Det er svært.

- De der idéer og drømme er bare gået fra mig.

Og det var ikke kun Daniel, der blev på virket af sit ringe syn. Hans omgangskreds gjorde også - fordi han tit så vildt sur ud:

- Jeg kneb altid øjnene sammen. Folk troede altid, jeg var sur - så det optrappede faktisk en del problemer. Det var sgu en udfordring!

Taknemmelig for nyt syn

Sidste år var der langt om længe en hornhinde klar til Daniel. Han fik en transplantation, og den nye hornhinde blev sat fast i Daniels øje med tråde. De tråde blev taget ud i sidste uge.

- Det betyder rigtig meget. Jeg ser frem til at kunne bruge begge øjne og kunne læse fokuseret.

Han synes, det er lidt sjovt at vide, at han har en anden persons hornhinder siddende i sine øjne.

- Men det er fedt, at der er blevet doneret til, at jeg kan se igen. Det værdsætter jeg virkelig, siger Daniel Ahmed.

Han ved ikke noget om, hvem eller hvor hornhinden stammer fra. Men det generer ham ikke at gå rundt med en hornhinde fra en, der er død. Tværtimod er han taknemmelig:

- Tak for at du har givet mig chancen for at se igen. Det værdsætter jeg. Det vigtigste er dine øjne, mand.

Allerede efter operationen var synet klarere, og da de så trak trådene ud, blev det endnu bedre. Så det går den rigtige vej. Om en måned skal han forbi en optiker og have lavet specielle linser til venstre øje.

Synet bliver ikke 100 procent, men forhåbentlig nok til, at han kan færdiggøre sin uddannelse i socialpædagogik.