Danmar

Danmark har fået nye rejsevejledninger. De gælder fra lørdag.

Fra på lørdag ændrer Udenrigsministeriet sine rejsevejledninger. (Foto: © JORGE GUERRERO, Scanpix)

Udenrigsministeriet har nu offentliggjort nye rejsevejledninger, der gælder fra på lørdag.

Det betyder, at der nu bliver åbnet for 25 europæiske lande, hvor det på grund af coronaepidemien har været frarådet at rejse til.

Seks lande i Europa frarådes det stadig at rejse til. Det gælder Rumænien, Portugal, Storbritannien, Irland og Sverige - den nordlige region Västerbotten undtaget.

- Dagens lempelser af rejsevejledningen viser, at både Danmark og det meste af Europa står et betydeligt bedre sted, end vi havde turdet håbe på for bare kort tid siden. Men det nye rejsevejledningskort viser også ret klart, hvor broget situationen stadig er, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

De nye rejsevejledninger baserer sig på nogle objektive kriterier. Blandt andet på antallet af smittede, som skal ligge på under 20 smittede per 100.000 indbyggere.

Listen over åbne lande vil blive opdateret hver uge - formentlig hver torsdag klokken 16.

Rejsende velkomne i Danmark

Med de nye rejsevejledninger er det muligt at rejse til regioner, hvor smitten er meget kraftigere end landsgennemsnittet.

For eksempel har flere tyske delstater indført forbud mod overnattende turister fra andre tyske delstater, hvor der er sket en opblomstring af coronasmittede borgere.

Statens Serum Institut vil dog løbende offentliggøre lister med de regioner i Europa, hvor der er særlig høj smitteudvikling.

Hvis et land skifter farve til rød og lukker ned, mens man rejser her, er Udenrigsministeriets opfordring, at "man gør sin ferie færdig" og tager en coronatest, når man er hjemme i Danmark igen.

Når mange landes farve skifter til gul på lørdag, betyder det også, at de pågældende landes indbyggere nu frit må rejse til Danmark - hvis de vel at mærke kan dokumentere mindst seks overnatninger ved indrejse.

Selvom der nu åbnes for rejser til 25 europæiske lande, skal besøgende fortsat tage deres forholdsregler og udvise ekstra forsigtighed for at minimere risikoen for at blive smittet med coronavirus.

Sundhedsstyrelsens generelle råd er de samme i udlandet som i Danmark: