Danmark åbner en smule mere for rejseaktiviteten: overblikket over fase 2 her

Rejsebranchen er langt fra imponeret over tempoet på genåbning af rejseaktiviteter.

Rejseselskab jubler ikke over den genåbning, der er en realitet fra i morgen. (Foto: Jon Nazca © Scanpix)

Nu genåbnes der for rejseaktiviteter ind og ud af Danmark, når vi tager hul på den såkaldte fase 2 på rejseområdet.

Det betyder blandt andet, at færdigvaccinerede med fast bopæl i Danmark fremover kan tage ud i verden og besøge orange lande uden krav om test og isolation. Derudover bliver det også nemmere for færdigvaccinerede turister at besøge Danmark.

Udenrigsministeriet fraråder ikke længere færdigvaccinerede og tidligere smittede at rejse til orange lande og regioner.

Men morgendagens lempelser er absolut ikke nogen, der vækker jubel hos rejsebranchen.

- Vi går med dobbelt livrem og dobbelt seler lige nu. Hvis du spørger mig, så burde vi åbne til de destinationer, der er kontrol med allerede, her i begyndelsen af maj, lyder det fra Lars Thykier, der er direktør for Danmarks Rejsebureau Forening.

Først fra om to uger vil man efter planen sænke incidensgrænsen for, hvilke lande, der er gule og orange.

Heller ikke hos Bravo Tours, der ellers tidligere har meldt om en spirende optimisme fra de rejselystne danskere, er man tilfreds.

- For os som rejsebranche kommer det ikke til at betyde det helt store.

- Lige nu fraråder Udenrigsministeriet rejser til stort set hele verden og til alle de steder, vi flyver til, og så længe de gør det, sender vi heller ingen gæster afsted, lyder det fra Sidsel Norestgaard, kommunikationschef i Bravo Tours.

Og nej, besøger du Udenrigsministeriets hjemmeside, er verden ganske rigtigt orange, hvilket betyder, at alle ikke-nødvendige rejser frarådes for alle, der ikke er færdigvaccinerede eller tidligere smittede.

Fra rejsevejledningen på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Få overblikket over de nye rejseregler her.

Færdigvaccinerede danskere

De nye regler betyder, at færdigvaccinerede og deres medrejsende børn under 18 år med fast bopæl i Danmark nu kan rejse til orange lande i hele verden uden krav om test og isolation efter hjemkomst.

Er børnene mellem 15 og 17 år, skal de dog fortsat testes efter indrejse i Danmark.

For at være omfattet af reglerne for færdigvaccinerede, skal du dog være vaccineret med en vaccine, der er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur. Det er alle vacciner i Danmark.

Derudover gælder reglerne først, når der er gået 14 dage fra dit sidste stik med vaccinen.

Færdigvaccinerede og tidligere smittede skal heller ikke længere fremvise en negativ test før ombordstigning på fly til Danmark fra gule og orange lande.

Tidligere smittede

Har du været smittet med corona, og har du fast bopæl i Danmark, kan du nu rejse til orange lande i hele verden uden krav om test og isolation efter hjemkomst.

Har du tidligere været smittet, skal du kunne fremvise en positiv antigen- eller pcr-test for covid-19. Den skal være taget mindst 14 dage og højst 180 dage før indrejsetidspunktet.

Færdigvaccinerede og tidligere smittede skal ikke længere fremvise en negativ test før ombordstigning på fly til Danmark fra gule og orange lande.

Indrejse i Danmark

Ønsker du at rejse ind i Danmark, er det nu nok med en negativ test, der er taget 48 timer inden indrejse. I dag må den maks være 24 timer. Det uanset om du krydser grænsen på jorden eller rejser ind med fly.

Udlændinge

Færdigvaccinerede udlændinge med fast bopæl i orange EU- og Schengenlande behøver ikke længere at kunne fremvise en negativ test eller have at anerkendelsesværdigt formål for at kunne rejse ind i Danmark.

Samtidigt er de undtaget fra krav om test og isolation.

Det er dog et krav, at de er vaccineret i et EU- eller Schengenland.

Der gælder fortsat særligt skærpede krav til indrejse fra røde lande og regioner.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk