Danmark betaler erstatning til formodede pirater

Ni formodede pirater, der forsøgte at kapre dansk fragtskib i 2013, har fået erstatning fra den danske stat.

Ni formodede pirater har hver fået ni somaliere har fået 19.600 kroner i erstatning for uberettiget tilbageholdelse. (Foto: © SOK, SOK)

Første gang Danmark stiller somaliske pirater for en dommer, må staten betale erstatning for uberettiget frihedsberøvelse, bekræfter Rigsadvokaten til Ritzau.

Kommunikationschef hos Rigsadvokaten Mikkel Thastum oplyser, at ni somaliere har fået i alt 176.400 kroner i erstatning - det er 19.600 kroner til hver.

- Rigsadvokaten beklager den lange sagsbehandlingstid, og de pågældende har nu fået erstatning for uberettiget frihedsberøvelse, siger Mikkel Thastum til Ritzau.

Sigtet for at kapre dansk skib

De ni somaliere var sigtet for pirateri efter et forsøg på at kapre det danske fragtskib Torm Kansas i Det Indiske Ocean den 10. november 2013.

På det tidspunkt var det danske krigsskib Esbern Snare på piratjagt under Nato, og specialstyrker fra krigsskibet pågreb de ni formodede pirater på åbent hav. De var også var mistænkt for angreb på et andet fragtskib under fremmed flag.

Dansk politi blev indblandet i sagen om det danske skib, og Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) sigtede somalierne for pirateri.

Retssikkerheden tilsidesat

Ved et grundlovsforhør i Københavns Byret den 23. november, blev de varetægtsfængslet in absentia, men de sigtedes beskikkede forsvarer, Poul Helmuth Petersen, kærede fængslingen til Østre Landsret.

Fem dage efter var landsretten enig med forsvareren i, at der var sket en væsentlig tilsidesættelse af fundamental retssikkerhed.

Ifølge grundloven må en borger højst være frihedsberøvet i 24 timer, før han stilles for en dommer. På det tidspunkt havde de ni siddet tilfangetaget på Esbern Snare i 13 dage.

Afhørt via videolink

Under afhøring via videolink fortalte de ni somaliere, at de var fiskere, og at deres grej var blevet væk. Det og andre forhold fik anklagemyndigheden til at droppe sagen.

Esbern Snare satte de ni somaliere i land på Seychellerne den 30. november 2013. Danmark har en aftale med øgruppen om at retsforfølge pirater, der mistænkes for kapringsforsøg af fragtskibe, der er hjemmehørende i andre lande.

Kommunikationschef Mikkel Thastum siger, at Rigsadvokaten ikke har oplysninger, om Seychellerne har retsforfulgt de ni somaliere.

Kæmpe erstatning efter somaliske forhold

Hver af de ni somaliere har fået, hvad der svarer til 3339 dollar i erstatning for de 13 dage, hvor de var uberettiget frihedsberøvet

Efter somaliske forhold er det et svimlende beløb. Halvdelen af den somaliske befolkning lever for en dollar om dagen.

/ritzau/