Danmark blev mere sort sidste år: S vil bruge flere penge på klimaforskning

CO2 udledningen steg sidste år med 5,5 millioner ton. 'Naturligt udsving', siger ministeren.

Det går langt værre med klimaindsatsen end forventet, viser regeringens egne tal. Jens Joel (S) er enig med regeringens langsigtede klimamål, men han mener ikke, at der bliver gjort tilstrækkeligt for at nå dem. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Den foreløbige energistatistik for 2018 viser, at Danmark blev mere sort sidste år. Den samlede CO2-udledning steg nemlig med 5,5 millioner ton.

Men der er tale om helt naturlige udsving, mener klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

- Der er tale om en meget, meget lille stigning. Det skyldes, at det har blæst mindre i 2018, end det har gjort tidligere år, siger Lars Christian Lilleholt.

Han understreger, at så længe energisystemet - herunder vindmøller og solceller - er afhængigt af vejret, vil der ske lignende udsving.

Ifølge regeringens egen basisfremskrivning for 2018 skulle Danmarks samlede udledning af drivhusgas have været 46,4 millioner ton CO2. Men tallet var 51,9 millioner ton CO2, viste tal fra den foreløbige Energistatistik.

Jens Joel, som er klima - og energiordfører for Socialdemokratiet er ikke helt enig, at det alene er vejret, der er skyld i udsvingene.

- Det er klart, at der kan forekomme udsving, men tendensen er virkelig tydelig. Nemlig, at den her regering er for uambitiøs, og at det går for langsomt, siger Jens Joel og tilføjer:

- De første tre år har den her regering skåret ned på energiforskningen, forsøgt at aflyse vindmølleparker og skrottet klimamål.

- Det er den passivitet og de nedskæringer, som kan ses nu, siger Jens Joel.

Ifølge regeringens egen basisfremskrivning for 2018 skulle Danmarks samlede udledning af drivhusgas have været 46,4 millioner ton CO2. Men tallet var 51,9 millioner ton CO2. Energi-, forsynings- og klimaministerier Lars Christian Lilleholt (V) mener, at der er tale om en lille stigning, som skyldes mindre blæst i 2018. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

S: 'Vi er enige med regeringen om de langsigtede mål'

Regeringen har et mål om, at Danmark skal være 100 procent klimaneutral i 2050. Og i 2030 vil al strøm, der kommer ud af vores stikkontakter, stamme fra vedvarende energi, forsikrer Lars Christian Lilleholt og understreger, at på trods af at de nye tal viser en stigning, så er Danmark på rette vej.

- Der er super tempo på både klima - og miljøindsatsen. Vi er på sporet. Vi er i den rigtige retning.

Jens Joel er enig i de langsigtede mål, som regeringen arbejder efter, men understreger, at problemet er, at der ikke bliver gjort noget for at nå målet.

- Som det ser ud nu, går der 100 år, før vi når 2030 målene. Og det siger sig selv, at det er der ikke tid til, siger Jens Joel og tilføjer, at regeringen "slog indsatsen i bakgear", da de fra tre år siden halverede energiforskningsmidlerne.

- Det er den forkerte vej at gå, for det betyder, at uanset om vi sætter flere vindmøller op, så kommer vi ikke i mål med den grønne omstilling, hvis vi ikke kan bruge energien effektivt, siger han og understreger, at Socialdemokratiet ønsker at afsætte flere penge til forskning.

- Ja, det (beløbet red.) skal op. Det er lykkedes os at presse regeringen op på en milliard. Vi vil gå målrettet efter penge til såkaldt lagringsteknologi.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk