Danmark bruger over 60 millioner kroner på coronatest om dagen

Det er vanvittigt mange penge, mener Venstre. Men der er mening med galskaben, fortæller en professor.

På flere dage runder antallet af test for øjeblikket en halv million. For eksempel blev 633.518 testet den 29. april 2021. De mange test koster for øjeblikket omkring 60 millioner kroner om dagen. Priser svinger efter, hvor mange, der bliver testet. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Test, test, test og 450.000 gange test.

Biografer, fitnesscentre, koncerter, frisører og meget mere er nu åbent for dem med coronapas, og en lille halv million danskere bliver for øjeblikket testet om dagen.

Det viser tal fra Statens Seruminstitut over test den seneste uge.

Prisen for en PCR-test i Testcenter Danmark ligger på omkring 115 kroner, mens en lyntest koster cirka 150 kroner.

Når så mange danskere bliver testet, koster det for øjeblikket i gennemsnit over 60 millioner kroner om dagen. Det viser DR´s beregninger, der dækker prisen fra den 28. april til 3. maj.

Samme resultat når professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet, Jes Søgaard frem til.

- Danmark er et af de lande i verden, der tester mest. Det har medvirket til, at vi ikke har fået en tredje bølge. Hvis vi fik en kraftig ny smittebølge, som det er sket i Tyskland, ville en lockdown koste mindst 2-3 milliarder kroner om ugen, siger Jes Søgaard.

Set i det lys, mener han, at pengene til test for øjeblikket er godt givet ud.

Dyrt at finde en smittet

For øjeblikket koster det omkring 75.000 kroner at teste sig frem til én enkelt positiv med corona. Men det er det værd, mener Lone Simonsen, der er professor og epidemiolog på Roskilde Universitet.

- Test er en rigtig stor del af forklaringen på, at vi har haft kontrol med epidemien. Der er altså god mening med galskaben, siger Lone Simonsen.

Hun mener dog, at prisen på et tidspunkt bliver for høj.

- Jeg har det sådan, at når vi er kommet ned til, at alle over 50 – måske ned i 40’erne – har fået tilbuddet og blevet vaccineret, så har vi taget brodden af den her pandemi. Så kan vi begynde at skrue ned for al den testaktivitet, siger Lone Simonsen

Jes Søgaard mener, at tidspunktet nærmer sig for at skrue ned for testene.

Som ugerne går, daler risikoen for en alvorlig coronabølge, fordi flere er vaccinerede, sommeren kommer, og vi er mere udenfor, hvor smitten er lav.

- Når vi er i juni, så kan det næppe betale sig rent økonomisk at teste så mange. Så er sandsynligheden for en tredje bølge meget mindre, siger professoren.

Venstre: Det er gået over gevind

På Christiansborg mener Venstre, at prisen for test er blevet for høj.

- Det er vanvittigt mange penge. Det er fint, at vi tester meget, men der skal være mening med galskaben. Vi skal teste, hvor det er nødvendigt, men der er også områder, hvor det ikke er nødvendigt, siger sundhedsordfører Martin Geertsen (V).

Venstre mener, at det ville betyde færre test, hvis coronapasset ikke skulle bruges så mange steder.

- Det er gået over gevind med krav om coronapas for at komme ind bestemte steder. Det er for voldsomt, at man skal have coronapas for at drikke en kop kaffe på en café, gå i fitnesscentret eller på biblioteket, mener Martin Geertsen.

Også sundhedsordfører Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti mener, at prisen på test er vild.

- Det er jo vanvittige tal! Problemet er jo bare; hvad ville det koste samfundet, hvis ikke vi gjorde det? Årsagen, til at vi kan åbne mere op, er, at vi tester så meget, vi gør nu, siger hun.

Liselott Blixt mener først, at det er realistisk at teste mindre efter sommerferien.

Farvel til coronapasset

De Konservative synes, at teststrategien er pengene værd. Den giver mulighed for at åbne samfundet. Men:

- Mit håb er, at vi ikke skal blive ved med at teste så meget i ret mange uger frem. Hvis ikke der er en eneste smittet i et større geografisk område som en kommune, så skal man ikke opretholde de her restriktioner eller blive testet så meget, siger sundhedsordfører Per Larsen (K).

På Christiansborg blev det meste af Folketinget i marts enige om en genåbningsaftale. I aftalen står blandt andet, at politikerne skal finde en plan for at udfase coronapasset pånær til brug for rejser. Når passet engang forsvinder, vil det også betyde færre test, mener Per Larsen.

Minister:

Der er dog ikke udsigt til, at den massive testning mindskes markant lige de næste par dage.

Sådan lyder det fra justitsminister Nick Hækkerup (S). For lige nu er det vilkåret for, at samfundet kan være så åbent, som det er.

- Det er nøglen til at holde samfundet åbent. Vi kan se i lande rundt omkring os, at de er meget mere nedlukkede end vi er. Når vi gør det her, kan vi finde smittekæderne og sørge for, at det ikke spreder sig, siger han.

Der er dog grund til optimisme, selvom vi altså ikke kan vinke farvel til de mange test inden for de nærmeste dage, mener justitsministeren.

- Efterhånden som vi får vaccineret en meget større del af befolkningen og det gode vejr forhåbentligt også får trykket smitten i bund, så vil det jo gøre, at vi ikke skal teste så meget mere, siger han.

Sådan gjorde vi

  • DR har brugt tal fra Statens Seruminstitut, der viser, hvor mange PCR og antigen lyntest, der bliver foretaget dag for dag. Bagefter har DR ganget tallene med prisen for test.

  • SSI oplyser, at en PCR test i testcenter Danmark koster omkring 114 kroner inklusiv lønomkostninger. I regionerne svinger prisen mellem 123 kroner og 166 kroner for en lyntest.

  • DR har i beregningerne brugt en landspris på 152 kroner. Landsprisen er udregnet ved at tage højde for, hvor stor andel af testene, der foregår i hver region.

  • I ugen fra den 27. april til den 3. maj kostede testene samlet set omkring 440 millioner kroner. Det svarer til omkring 60 millioner kroner om dagen.

  • Sundhedsprofessor Jes Søgaard fra Syddansk Universitet når frem til et beløb i samme størrelsesorden.

  • Beregningen er ikke præcis. Det er blandt andet usikkert, hvad testene præcist koster i regionerne og hvor mange lyntest, der dag for dag udføres i hver region. Prisen på PCR-test på hospitaler kendes ikke.

  • Justitsministeriet oplyser, at det koster 40 til 80 millioner kroner om dagen at teste. Prisen svinger fra dag til dag, fordi den afhænger af, hvor mange der testes dagligt.