Danmark bryder EU's regler for sammenføring af familier

En advokat med speciale i EU-ret mener, at Danmarks tolkning af EU-reglerne for familiesammenføring er i strid med reglerne for EU-borgeres frie bevægelighed.

Danmark bør give studerende og pendlere med bopæl i et andet EU-land mulighed for at vende tilbage til Danmark med deres udenlandske ægtefælle, mener ekspert. (© Stock exchange)

Danmarks tolkning af EU-reglerne for familiesammenføring er i strid med reglerne for EU-borgeres frie bevægelighed.

Det mener en af Danmarks førende eksperter i EU-ret, advokat Poul Runge Nielsen, der er kontorchef i den juridiske afdeling af Europa-Parlamentets generalsekretariat i Luxembourg, skriver Jyllands-Posten.

Danmark gav fra 1995 til december 2004 studerende og pendlere med job i Danmark, men med bopæl i et andet EU-land, mulighed for at vende tilbage til Danmark med deres udenlandske ægtefælle.

Men for to år siden ændrede Danmark sin tolkning af EU-reglerne og lukkede for danske statsborgere med ægtefæller fra et andet EU-land, trods juridisk usikkerhed.

Parallel til tamil-sagen

Behandlingen af sagerne blev stillet i bero, men siden blev de behandlet efter den nye praksis, så de fik afslag.

- Det er rystende. Parallellen til tamil-sagen er slående, siger den radikale ordfører Morten Østergaard, som nu vil kalde integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) i samråd.