Danmark donerer Leopard-kampvogne til krigen i Ukraine

Tidligere danske kampvogne skal gøres klar til slagmarken i Ukraine.

Det er ældre Leopard-kampvogne som denne - model 1A5 - der i samarbejde med andre lande nu skal gøres klar til at blive doneret til Ukraine. (Foto: © Forsvarsgalleriet)

Danmarks aflagte Leopard 1A5-kampvogne skal støves af, gøres klar og sendes til slagmarken i Ukraine.

Ifølge DR Nyheders oplysninger, så står Danmark i samarbejde med andre lande bag en større donation af Leopard-kampvogne til Ukraine.

Der er tale om Leopard-kampvogne af ældre fabrikat, der ikke længere er en del af Forsvaret i Danmark.

Kampvognene blev i 2010 solgt til firmaet FFG i Flensborg, Tyskland.

Her befinder køretøjerne sig stadig.

Det er forventningen, at samarbejdet kan bringe et trecifret antal af de ældre, tyske kampvogne frem til slagmarkerne i Ukraine.

De første kampvogne ventes at være fremme i løbet af få måneder.

Samme type blev brugt ved 'Bøllebank'

Kampvognene af typen Leopard 1A5 er af samme type som dem, der i 1994 i Bosnien kom i kamp mod serbiske styrker under den såkaldte 'Operation Bøllebank'.

Leopard-kampvognene af typen 1A5 er bevæbnede med en kanon, der er knap så kraftig som Forsvarets nuværende, moderne Leopard 2-kampvogne.

De ældre modeller er heller ikke lige så godt pansrede - det vil sige beskyttede - mod beskydning og sprængstykker.

Ifølge tyske Business Insider er der sammenlagt tale om 187 Leopard 1-kampvogne, som den tyske regering har givet grønt lys til at eksportere til Ukraine.De 99 af de donerede kampvogne kommer fra firmaet FFG i Flensborg, der i sin tid købte Forsvarets danske beholdning af pensionerede Leopard 1.

Genstart gik i begyndelsen af måneden tæt på Tyskland og kansler Olaf Scholzs tøven med at give grønt lys til at sende de tysk-producerede Leopardkampvogne til Ukraine. Mikkel Vedby Rasmussen, professor i Statskundskab og dekan ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, fortæller om leopardernes vej til Ukraine:

Leoparder i Ukraine