Danmark dropper klor i drikkevand

Fra i dag får alle danskere klorfrit vand. Det betyder en bedre smag, men får ikke de store konsekvenser for sundhed eller miljø, siger ekspert.

Så er det slut med klor i dansk drikkevand. Vandet får en anden smag dér, hvor man tidligere har tilsat klor. (Foto: © Rasmus Kahlen)

Fra i dag får ingen danskere klor med i glasset, når vi tapper vand direkte fra hanen.

Københavns Energi stopper med at tilsætte stoffet, fordi man nu udelukkende bruger grundvand på virksomhedens vandværker, og har droppet al brug af søvand, som har bakterier, der sætter sig i vandrørene.

Bedre smag

- Først og fremmest betyder det, at vandet ikke har smagen af klor. Så man får den friske smag af vandet frem. Mig bekendt, er der ikke andre steder i Danmark, man bruger klor. Så nu er det slut med at desinficere drikkevand i Danmark, siger Hans-Jørgen Albrechtsen, professor i Public Health Engineering ved Institut for Vand og Miljøteknologi på DTU Miljø.

- Der er ikke mange storbyer i Europa, som kan klare sig uden klor, tilføjer han.

Positivt at droppe klor

Fordi vi i Danmark bruger grundvand til drikkevand, er der ikke de store risici ved at lade være med at tilføje klor. Grundvandet er nemlig blevet filtreret gennem jorden i 30-40 år, før vi henter det op, forklarer professoren. Derudover bliver vandværkerne og rør overvåget.

Og han mener, at det er positivt, at alle danskere nu får klorfrit drikkevand ud af vandhanerne.

Risiko for giftige stoffer

- Der er en lille risiko for, at der bliver dannet nogle biprodukter, som i værste fald er giftige, når man bruger klor i vandet. Så kemisk set burde vandet være bedre at drikke, når kloren er fjernet, fortæller Hans-Jørgen Albrechtsen.

- Skrækscenariet er, at klortilsætningen danner nogle kræftfremkaldende stoffer, hvis effekt først viser sig om 20, 30 eller 50 år. Vi drikker alle vand hver dag, unge, gamle og babyer. Og det gør vi gennem hele livet. Så er spørgsmålet, om der er et eller andet, der hober sig op, hvis man bruger klor.

Europa vil droppe klor

Ifølge professoren bryder befolkningen i USA sig ikke om at drikke vand uden klorsmag, da man er bekymret for, om vandet er sikret mod sygdomsfremkaldende bakterier. Anderledes ser det ud i Europa.

- I Europa er der en tendens til at man bevæger sig væk fra kloren. Så der følger København godt med ved at servere det naturlige vand, uden at tilsætte en masse kemikalier.

I eftermiddag vil 30 stafetløbere i København bringe klorfrit drikkevand ind til Rådhuspladsen, hvor blandt andet borgmester Ritt Bjerregaard tager imod dem.