Danmark er det bedste land for arbejdere

Mens arbejdere i andre dele af verden kan risikere tæsk for at bede om bedre arbejdsforhold, er Danmark det bedste smørhul i verden for arbejdere, viser ny rapport fra global fagforeningssammenslutning.

ITUC har inddelt de 139 lande i fem kategorier. Kategoerien 5+ (højrød) er de lande, hvor arbejdstagernes rettigheder enten slet ikke er eksisterende eller hvor de oplever fængsling og vold for eksempelvis medlemskab af fagforening. I den modsatte grøft (lys gul) er de lande, der stort set aldrig overtræder arbejdstagerrettigheder. De fire kategorier derimellem går fra milde overtrædelser (2) til grovere overtrædelser (5). (© ITUC)

Danmark er blevet kåret til det næstbedste land at bo i. Og danskerne er blevet udråbt til at være det lykkeligste folk.

Nu placerer den internationale sammenslutningen af fagforeninger, ITUC, Danmark som det land i verden, der har de bedste arbejdsvilkår.

- Lande som Danmark og Uruguay leder vejen med deres stærke arbejdsmarkedsregler, siger generalsekretær i International Trade Union Confederation, Sharan Burrow i en pressemeddelelse.

De stærke regler betyder nemlig, at Danmark er det eneste land ud af 139 lande i verden, hvor arbejdsgiverne på 97 internationalt anerkendte parametre opfører sig ordentligt overfor arbejdstagere og tillidsvalgte.

En placering, der gør formand for LO, Harald Børsting glad:

- I fagbevægelsen har vi stadig meget at kæmpe for. Men når vi ser ud i verden, bliver vi mindet om, hvor stolte vi kan være af de vilkår, vi har været med til at skabe for arbejderne i Danmark.

Fængslet eller fyret

I andre dele af verden er der lang vej endnu, før arbejdstagere frit kan strejke, forhandle eller indgå aftaler om løn og vilkår med deres arbejdsgivere.

ITUC har på 97 parametre vurderet, om landene overtræder basale rettigheder for arbejdstagere.

De har blandt andet fundet ud af, at 35 lande i verden inden for de seneste år har anholdt og fængslet arbejdere, der har krævet bedre arbejdsforhold eller bedre løn.

I 53 lande er arbejdstagere blevet fyret eller suspenderet for at prøve at indgå en lønforhandling eller forhandling om bedre arbejdsvilkår.

Vi løser problemer i fællesskab

Den slags sker ikke i Danmark. Som rapporten fra ITUC fremhæver; Danmark er det eneste land i verden, der scorer et perfekt nul i forhold til at respektere alle 97 indikatorer på arbejdstageres rettigheder.

- Undersøgelsen viser tydeligt, at Danmark er et godt land at være arbejder i. Den danske model, hvor arbejdergiverne og arbejdstagerne i store træk løser problemerne i fællesskab, fungerer godt, siger LO's formand, Harald Børsting.

Og det bakker også arbejdsgiverne op om.

- Vi glæder os over, at fagforeningernes egen undersøgelse her viser, at Danmark er et land med en arbejdsmarkedsmodel, der virker, siger Pernille Knudsen, der er direktør i Dansk Arbejdsgiverorganisation, DA.

Er Danmark så også det bedste land at være arbejdsgiver i?

- På nogle parametre er det nok. Vi har en supereffektiv model til at håndtere konflikter i Danmark. Det er både godt for arbejdsgivere og for arbejdstagere, siger Pernille Knudsen.

Facebook
Twitter