Danmark er det sikreste land at føde i

Sundhedsstyrelsen har ingen planer om at ændre praksis, selv om det ifølge eksperter er farligt at sende fødende kvinder hjem, der er sat i gang.

Anne Mette Dons, tilsynschef, sundhedsstyrelsen (Foto: DR)

Hvert år bliver 10.000 danske kvinder sat i gang med at føde ved hjælp af stikpiller som præparatet Cytotec - herefter bliver de sendt hjem uden overvågning, indtil de for alvor er i gang med fødslen.

Men selv om en kvinde i 2009 mistede sit barn under en hjemsendelse - og en anden kvindes livmoder sprang i 2007, har Sundhedsstyrelsen ingen planer om at ændre praksis med de uovervågede igangsættelser.

Vil ikke gribe ind

- Der er mange andre lande end Danmark, der også har denne praksis. I Danmark har vi haft den her praksis i 10-15 år, og i Sundhedsstyrelsen følger vi ganske nøje med i fødsler. Der er 61.000 fødsler i Danmark om året, og deraf bliver de 10.000 sat i gang. Vi har ikke set noget, der gør, at vi skulle gribe ind og bede fødselslægerne om at få en anden praksis, siger Anne Mette Dons, der er tilsynschef i Sundhedsstyrelsen.

DK er sikkert

Selv om flere eksperter på området kritiserer de uovervågede hjemsendelser, slår Anne Mette Dons fast, at kvinder, der får Cytotec, 'ikke bare bliver sendt hjem'. I hvert enkel sag vurderer en fødselslæge, om det er forsvarligt eller ej, siger hun.

- Det er vigtigt at holde sig for øje, at Danmark er et af de sikreste lande i verden at føde i. Det er under en halv procent af alle fødsler, der går galt - heldigvis, for det er dybt tragisk, når det går galt, siger Anne Mette Dons til DR Nyheder.

FacebookTwitter