Danmark er forberedt på ebola: Beskyttelsesdragter hænger klar på bøjler

I Danmark er vi helt klar til at tage imod og behandle eventuelt ebolasmittede personer, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Den amerikanske læge, Kent Bratly, blev smittet med ebola selvom han bar dragt og var opmærksom på hygiegne. (© Scanpix)

Ebola er ikke længere et afrikansk problem, men en international nødsituation. Sådan lød meldingen fra verdenssundhedsorganisationen WHO fredag formiddag.

I Danmark er vi helt klar til at tage imod og behandle eventuelt ebolasmittede personer.

Det oplyser Sundhedsstyrelsens chef for sygehuse og beredskab, Søren Brostrøm, til DR Nyheder.

- Dragterne hænger allerede klar på bøjler lige til at tage på og ambulancerne er klargjort med alt udstyr. Der er helt styr på ebola-beredskabet i Danmark. Det har der faktisk været længe før udbruddet i Vestafrika, siger han.

Fredag aften fraråder Udenrigsministeriet ikke-nødvendige rejser til de tre hårdest ramte lande - Sierra Lione, Liberia, Guinea.

Hvidovre og Aarhus står klar

Sundhedsstyrelsen har kendt til ebola siden 1976 og følger ifølge Søren Brostrøm IHR's retningslinjer. Både nogle generelle, som kan bruges ved andre smitsomme sygdomme, men også nogle helt konkrete til håndtering af ebolapatienter.

- Hvis der kommer en patient til Danmark fra Afrika, hvor vi har stærk mistanke om ebola, så vil vedkommende blive hentet direkte i lufthavnen og kørt direkte til enten Hvidovre Hospital eller Skejby Sygehus i Aarhus, hvor der er særlige isolationsafdelinger, som er godkendt af Sundhedsstyrelsen til ebolapatienter, forklarer han.

Ebola-udbruddet i de fire vestafrikanske lande - Sierra Lione, Liberia, Guinea og Nigeria - har ifølge WHO indtilvidere kostet næsten 1.000 mennesker livet og mere end 1.700 er smittet med den dødelige virus.

Øvelse i 2012

I Tyskland er man begyndt at lave øvelser i at håndtere sygdommen, hvis ebolasmitten skulle sprede sig til landet. Og også her er beskyttelsesdragter gjort klar.

Sundhedstyrelsen i Danmark gennemfører med jævne mellemrum lignende øvelser, hvor personalet bliver trænet i, hvordan de skal håndtere en ebolasmittet.

- Sidst vi lavede en sådan øvelse var i 2012, siger Søren Brostrøm.

Der er headsets og mikrofoner indbygget i de tyske beskyttelsesdragter, så lægerne kan kommunikere effektivt med hinanden. (Foto: Boris Roessler © Scanpix)

Hurtig diagnose i Danmark

I Danmark har vi - i modsætning til en række andre lande - mulighed for at stille en diagnose hurtigt, forklarer han:

- Vi kan tage en blodprøve og så har vi et laboratorium, som kan komme med et svar inden for få timer. Hvis en person kommer hjem fra et afrikansk land med feber, så er sandsynligheden for, at det er for eksempel malaria stor. Sandsynligheden for at vi får ebola er fortsat meget lille, siger Søren Brostrøm.

Ebola smitter ikke gennem luft eller vand. Sygdommen spredes gennem direkte kontakt med sekreter som blod, sæd eller spyt.

Kun utestede lægemidler

I USA er de to ebolasmittede personer, 33-årige Kent Brantly og 59-årige Nancy Writebol, blevet behandlet med en serum, som kun er testet på aber, men som har vist possive resultater.

Herhjemme vil man dog umiddelbart ikke anvende den medicin.

- Der findes desværre ingen godkendt lægemiddel, der kan slå virussen ihjel, så vi laver en understøttende behandling alt efter patienten symptomer og tilstand, siger Sundhedsstyrelsens chef for sygehuse og beredskab.

Understøttende behandling kan for eksempel være væskebehandling, blodtransfusion, respirator ved lungeproblemer eller dialyse ved nyresvigt.

 • Ebola er virkelig. Lad os forhindre ebola i at sprede sig. Det er teksten på denne plakat, der er ophængt imellem to træer foran rådhuset i Liberias hovedstad Monrovia. (Foto: Ahmed Jallanzo © Scanpix)
 • Den 25. juni blev dette billede taget af et ebola-hospital i Guinea. WHO kræver nu international handling. (Foto: Cellou Binani © Scanpix)
 • Og her ses grænsen imellem det øvrige hospital og isolationsfaciliteterne, teltene i baggrunden, ved hospitalet Donka i Guinea. (Foto: Cellou Binani © Scanpix)
 • Lægerne på hospitalerne ramt af smitten, må tage alle forholdsregler, for ikke selv at blive smittet med sygdommen. (Foto: Seylou © Scanpix)
 • Alt udstyr skal holdes rent. Støvler og handsker hænger her til tørre, efter at være desinficeret med klor. (Foto: Zoom Dosso © Scanpix)
 • Ebolaudbruddet er gået fra at være en lokal smitte til at blive en synlig trussel i hverdagen. Her går en mand på gaden i Sierra Leone i beskyttelsesdragt og med disinfektionsvæske i dunken den 10. juli. (Foto: Stringer © Scanpix)
 • Også alle dragter skal have en tur med klor. Ebolavirussen smitter igennem kropsvæsker såsom blod, spyt og andre sekreter. (Foto: Ahmed Jallanzo © Scanpix)
 • Alt skal desinficeres, for at sikre at smitten ikke spreder sig. Her befinder vi os på et hospital i Liberia i begyndelsen af juli. Men ifølge Læger uden Grænser skal befolkningens oplysningsniveau hæves for at komme sygdommen til livs. (Foto: Ahmed Jallanzo © Scanpix)
 • WHO og Læger uden Grænser har begge opfordret til at øge indsatsen for oplysning til befolkningerne i de ebolaramte lande. Derfor er der nu også hængt plakater op med instruktioner i, hvordan man begrænser smitten. Billedet er taget den 30. juli. (Foto: Handout © Scanpix)
 • Oplysningskampagnen for at begrænse ebolasmitten er stadig i fuld gang. Her er en vandpost i Liberia til at vaske hænder. (Foto: Ahmed Jallanzo © Scanpix)
 • Siden sygdommen brød ud, har det været svært at dæmme op for smitten. Det skyldes ifølge Læger uden Grænser, at folk opholder sig i deres hjem, og ikke søger hjælp på hospitaler. (Foto: Ahmed Jallanzo © Scanpix)
 • Flere steder i Vestafrika har det medført protester fra lokalsamfund, at deres land skulle bruges til at begrave døde ebolaramte. Her er militærpolitiet i Liberia sat ind, for at opretholde ro og orden. (Foto: Ahmed Jallanzo © Scanpix)
 • Her er det liberianske militærpoliti på vej ud for at sørge for, at et lokalsamfund nær Johnsonsville ikke forhindrer begravelsen af ofre for ebolasmitten. (Foto: Ahmed Jallanzo © Scanpix)
 • Her ses endnu en isolationsafdeling på et hospital. Her er det UNICEF, der har leveret materialer til et telt i Liberia. I Liberia er 281 døde af ebola, mens tallet er oppe på 286 i Sierra Leone og 363 i Guinea. 2 er også døde i Nigeria. (Foto: Handout © Scanpix)
 • Den amerikanske læge Kent Brantly blev i sit arbejde med ebola selv smittet. han blev derefter fragtet til USA under massiv isolation. (© Scanpix)
 • Den 2. august blev den ebolasmittede amerikanske læge fragtet til USA. Ebola var da for første gang på det amerikanske kontinent, og det medførte stor opmærksomhed fra medierne. (Foto: Stan Honda © Scanpix)
 • En spansk præst blev også smittet med sygdommen, og skulle den 7. august transporteres til sit hjemland for at blive behandlet. (Foto: Inaki Gomez © Scanpix)
 • Præsten ligger fuldstændig forseglet på en båre, mens han transporteres til det spanske hospital. Billedet er taget af det spanske forsvarsministerium. Og så var ebolavirussen også på europæisk jord. (Foto: Inaki Gomez © Scanpix)
 • I Tyskland er man begyndt at lave øvelser i at håndtere sygdommen, hvis ebolasmitten skulle sprede sig til landet. Der er headsets og mikrofoner indbygget i beskyttelsesdragterne, så lægerne kan kommunikere effektivt med hinanden. (Foto: Boris Roessler © Scanpix)
 • De smittede amerikanere blev transporteret hjem i disse omgivelser. (Foto: Branden Camp © Scanpix)
 • Og sådan ser det amerikanske system ud udefra. Systemet kan også forhindre luftbårne sygdomme i at sprede sig under transporten. (Foto: Branden Camp © Scanpix)
 • Sådan så faciliteterne ud i London, den 6. august, hvor de øvede sig på indlæggelsen af en ebolasmittet patient på Royal Free Hospital. (Foto: Lean Neal © Scanpix)
 • Hvis man er indlagt med ebola i Sierra Leone, ser det sådan ud. Dette er hospitalet. (Foto: Handout. © Scanpix)
 • Og her er den konkrete vejledning i, hvordan man forhindrer ebola i at sprede sig: Find patienter og diagnosticer dem, isoler og overvåg patienten i 21 dage, husk beskyttelsesdragten og sikre begravelsesmetoder. (Foto: Jewel Samad © Scanpix)
 • Sådan ser den ud, den det hele handler om. Billedet er af ebolavirus, og er taget med et transmissions-elektronmikroskop. (Foto: Frederick A. Murphy © Scanpix)
1 / 25

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter