Danmark er i verdensklasse, når det gælder genoplivning efter hjertestop

Overlevelsen efter hjertestop er firedoblet siden 2001.

(© DR)

Da Christian Eriksen faldt om i Parken, var læger hurtigt fremme med en hjertestarter.

Og da Karsten Pedersen kollapsede efter en oldboys-kamp, ilede en frivillig brandmand fra modstanderholdet til og stødte hjertet i gang.

Danmark er blandt verdens bedste nationer, når det gælder overlevelse efter et hjertestop. Det skyldes i høj grad, at i otte ud af ti hjertestop, bliver der givet livreddende førstehjælp, før ambulancen når frem, forklarer Kristian Bundgaard Ringgren, der er læge og forsker i hjertestop.

- Danmark ligger i verdenseliten, når det gælder overlevelse. Der er en fællesskabsfølelse og villighed til at hjælpe hinanden. Man er ikke bange for at rive døren op til naboen, hvis man tror at naboen har det dårligt, siger han.

Da Karstens hjerte stoppede med at slå

Det er snart fem år siden, at Karsten Pedersens hjerte svigtede i den første kamp efter sommerferien med oldboysholdet. Han havde ondt i brystet under kampen i Grauballe nær Silkeborg og blev udskiftet. Men han tænkte blot, at kroppen brokkede sig på grund af dårlig sommerferieform.

Karsten Pedersen kan intet huske, fra han faldt sammen i omklædningsrummet, til han vågnede op fra koma på Aarhus Universitetshospital. Lægerne fortalte, at han havde haft hjertestop.

Karsten Pedersen faldt om med hjertestop efter kampen i omklædningsrummet. (Foto: Dr) (Foto: Dr)

I dagene efter tænkte han på, at det var godt, at hjertet ikke var holdt op med at slå, mens han få uger forinden var på ferie i Syditalien, men at det skete tæt på den nyindkøbte hjertestarter i fodboldklubben, som hurtigt blev hentet af én fra modstanderholdet.

- Havde det ikke været for hans indsats, så havde jeg ikke været her i dag. Jeg er ovenud lykkelig, siger Karsten Pedersen, der var i slutningen af 30´erne, da hjertestoppet skete.

Fire gange så mange overlever hjertestop

Efter at hjertestarterne for alvor er blevet udbredt herhjemme, er overlevelsen firedoblet.

I 2001 overlevede omkring én ud af 25 et hjertestop. Forrige år var tallet omkring én ud af syv.

Det skyldes, at folk hurtigt hjælper ved hjertestop. Undervisning i førstehjælp på skoler og ved køreprøven har også haft en effekt, mener Kristian Bundgaard Ringgren

- Man skal ikke tænke over om man skal gøre noget ved et hjertestop. Man skal gøre noget. Dem der overlever kommer for det meste ud til noget fint, siger han.

Faktisk viser forskningen, at tre ud af fire, der overlever et hjertestop og var i arbejde før hjertestoppet, vender tilbage til arbejdsmarkedet igen.

Karsten Pedersen er selv blevet hjerteløber

Det tog Karsten Pedersen tre måneder, før han igen var helt tilbage på jobbet og arbejdede fuld tid som chauffør.

Efter selv at have oplevet et hjertestop, besluttede han for nogle år siden sig for selv at blive hjerteløber, hvor han kan tilkaldes ved hjertestop til at give førstehjælp.

Formen er så småt tilbage, men han spiller dog ikke på oldboys-holdet mere.

- Fodbolden stoppede efter den episode. Det var, som om lysten led et lille knæk, siger Karsten Pedersen, der i stedet holder kroppen i gang på mountainbike og i motionscenteret.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk