Danmark får færre vacciner end forventet den næste tid: 'Vi er skuffede og frustrerede'

Pfizer-BioNTech kan levere færre vacciner end planlagt. Men det er endnu uklart, hvad det betyder for vaccinationsplanen.

I næste uge skulle borgere på 85 år og ældre vaccineres efter planen. Men det er lige nu uklart, hvilke konsekvenser det får, at vi får færre vacciner end ventet. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Vaccinen fra Pfizer-BioNTech bliver netop nu flittigt brugt i Danmark. Det er den eneste vaccine, vi har fået en god sjat af. Ja, faktisk modtager vi omkring 60.000 doser om ugen for tiden. Til sammenligning har vi modtaget 5.000 doser af Modernas og regner kun med at fordoble det antal før månedens udgang.

Men...

Nu får vi også færre doser af Pfizer-BioNTech-vaccinen end planlagt fra slut januar til midt februar, bekræfter Sundhedsministeriet. Amerikanske Pfizer reducerer nemlig leveringerne til Europa. Og det ser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på med "alvorlig bekymring".

- Vi er i et kapløb med coronavirus og den nye mere smitsomme virusvariant. Derfor ser vi med stor alvor på nedgang i leverancer, siger han i en pressemeddelelse.

Det er dem her, Pfizer-BioNTech-vaccinerne, som vi får færre af end forventet den næste tid. Men det er endnu uklart, hvilke konsekvenser det får for vaccinationsplanen. (Foto: © Jean-Francois Monier, Scanpix)

- Regeringen har derfor på højeste niveau aktiveret alle kanaler herunder kontakt og dialog med andre medlemsstater i EU og EU-Kommissionen for at sikre Danmarks interesser.

Danmark er derfor ifølge nyhedsbureaet Reuters gået sammen med fem andre EU-lande om at skrive et brev til EU-Kommissionens ledelse for at presse Pfizer-BioNTech til at overholde aftalen.

- Situationen er uacceptabel, står der ifølge Reuters i brevet, der er underskrevet af sundhedsministrene i Danmark, Sverige, Finland, Litauen, Letland og Estland.

Danmark stod til at modtage 64.233 vacciner fra Pfizer-BioNTech i næste uge.

Pfizer: Produktionen skal opgraderes

Det begyndte med, at de norske sundhedsmyndigheder pludselig meldte det ud i morges. Og så fulgte Statens Serum Institut.

Henrik Ullum er for relativt nyligt trådt til som direktør for Statens Serum Institut, mens Kåre Mølbak, der var faglig direktør, har takket af. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

- Det er en rigtig, rigtig ærgerlig nyhed, som vi er meget skuffede og frustrerede over, siger Statens Serum Instituts direktør, Henrik Ullum. De fik pludselig beskeden via email i et EU-system og har siden holdt møde med Pfizer.

- Hvis det her var en planlagt omjustering, hvorfor kommer den så så pludseligt? Det kan vi ikke forstå.

Myndighederne har endnu et møde med Pfizer i morgen om, hvor mange vacciner der kommer til Danmark. Og han kan ikke sige, hvilke konsekvenser det får for vaccinationen af danskere. Heller ikke for de borgere på 85 og over, der efter planen skulle vaccineres i næste uge.

Ifølge Pfizer selv handler det om, at produktionen på deres fabrik i Puurs i Belgien skal opgraderes. Produktionen skal øges fra 1,3 milliarder vacciner om året til 2 milliarder. Arbejdet med tilpasningen indebærer blandt andet nye kvalitetstest og godkendelser fra myndighederne.

Gense den første vaccination på dansk jord:

- Det medfører, at et markant forøget antal doser vil blive tilgængelige for landene fra midten af februar og frem, oplyser Pfizer.

- Som konsekvens vil der i slutningen af januar og starten af februar være færre doser til rådighed for de europæiske lande, lyder det.

Det er dog endnu uvist, hvor mange færre doser der kommer.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, sagde i eftermiddags, at Pfizer garanterer, at de aftalte mængder er fremme inden udgangen af første kvartal. Det giver dem til udgangen af marts, men betyder stadig en nedgang den næste tid.

Vaccinen fra Pfizer-BioNTech har været i brug siden 27. december som den eneste vaccine indtil i går, hvor Moderna-vaccinen første gang blev brugt. For få dage siden sendte medicinalvirksomheden AstraZeneca sin vaccine til godkendelse i EU.