Danmark har endnu ikke en holdning til sommer-vintertid. Har du?

Herhjemme vil vi afvente et udspil fra EU-Kommissionen, før der tages stilling.

Det er endnu ikke besluttet, hvordan Danmark stiller sig til mulig ændring af ordningen omkring sommer- og vintertid. (Foto: Charles platiau © Scanpix)

Det står endnu ikke klart, om Danmark kommer til at bakke op om et fremtidigt forslag om at afskaffe vintertid og i stedet køre med sommertid hele året.

Sådan lyder det fra Transport-, Bygnings- og Boligministeriet, efter at kommissionsformand Jean-Claude Juncker i går i et interview med tyske ZDF sagde, at man må lytte til folkedybet, der vil have vintertiden afskaffet.

- Transport-, Bygnings- og Boligministeriet er opmærksom på, at kommissionsformand Jean-Claude Juncker i dag (i går, red.) har udtalt sig om en mulig afskaffelse af sommer-vintertid. Ministeriet har dog ikke modtaget nogen officiel udmelding fra Kommissionen og afventer derfor denne, oplyser ministeriet i en mail.

I det skriftlige svar lyder det videre, at det er et dilemmafyldt spørgsmål, og at der både er argumenter for at fastholde sommer-vintertid og lave ordningen om.

- Sommertiden giver danskerne en time mere med lys om aftenen, og prisen er, at det bliver en time senere lyst om morgenen på et tidspunkt, hvor de fleste stadig sover. Det sætter mange pris på. Andre synes, at det er til større irritation, at de to gange årligt skal stille deres ure frem og tilbage. Regeringen har ikke på nuværende tidspunkt en officiel holdning til en eventuel afskaffelse af sommer-vintertiden. En stillingtagen vil afvente udspillet fra Kommissionen.

Hvad der præcis kommer på bordet er endnu uvist. Men en talsperson fra EU-Kommissionen fortæller, at det skal være op til de enkelte medlemslande, om de vil køre med vintertid eller sommertid hele året.

- Det, vi vil foreslå, er, at landene ikke længere skal ændre tiden. Målet er en fælles løsning, men medlemslandene kan selv beslutte, hvilken udgave de vælger, siger Alexander Winterstein til TV2.

Sommer-vintertid er en ombejlet diskussion

Jean-Claude Junckers melding i går kom på baggrund af en onlineundersøgelse, som blev igangsat tilbage i juli. Her kunne EU-borgere, interesseorganisationer og andre parter tilkendegive deres holdning til ordningen, som blev indført under Første Verdenskrig. Før indførelsen havde vi det, som man i dag kalder vintertid, året rundt.

Ifølge kommissionsformanden er der indløbet 4,6 millioner tilbagemeldinger fra borgere fra de 28 medlemsstater og mere end fire ud af fem går ind for at afskaffe sommer-/vintertid.

Resultatet forpligter ikke EU-Kommissionen til at gå videre med spørgsmålet, men ifølge Juncker er konklusionen så klar, at den ikke kan ignoreres af EU.

Også i Danmark er der modstand til den nuværende ordning. For eksempel har borgerforslaget 'Imod sommertid' fået mere end 4.000 underskrifter, mens et forslag om at indføre sommertid hele året indtil videre har knap 400 støtter.

Der er dog stadig et godt stykke vej, før vi eventuelt kan undgå at stille på uret to gange om året.

De gældende regler er nemlig fastlagt i et EU-direktiv fra 2001, og derfor skal der forhandles politisk.

Lovforslaget skal først forhandles og vedtages af EU's Ministerråd og Europa-Parlamentet i fællesskab, og de nærmere detaljer er endnu ikke på plads, oplyser Europa-Kommissionens Repræsentation i Danmark til Jyllands-Posten.

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) har ikke ønsket at udtale sig om spørgsmålet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk