Danmark har færrest svært overvægtige i EU

Ny rapport om fedme giver Danmark dukseplads i forhold til vores nabolande.

Amerikanerne er - næppe overraskende - blandt verdens tungeste ifølge OECD-rapporten. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Der er gode nyheder, her inden den fede julemad bliver sat på bordet.

Selv om hver femte dansker er svært overvægtig, er vi nemlig det land i EU, der har færrest indbyggere i den kategori - og de tungere af slagsen.

Det fastslår den internationale økonomi- og udviklingsorganisation OECD i sin nye rapport 'Den svære overvægts tunge byrde'.

Det overrasker ikke Arne Astrup, der er professor og leder af Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

- Gennem 10-15 år har vi faktisk ligget godt i svinget, når det kommer til at forebygge overvægt, fedme og hjertekarsygdomme, siger han.

Også når det kommer til, hvordan fedmen reducerer vores forventede levetid, scorer Danmark bedst i hele EU.

Forbud gav dyk i fedmen

Den gode placering skyldes ifølge Arne Astrup flere ting.

Dels har vi bevaret nogle sunde kostvalg som rugbrød og havregryn. Og relativt mange af os lever i bysamfund, som inviterer til at cykle, gå og bevæge sig generelt.

Dertil kommer afgifter på sukker og sodavand - og deciderede forbud mod usund mad.

- Blandt andet var vi det første land i verden til at forbyde transfedtsyrer ved lov i 2004. Det ser ud til at spille en vis rolle, mener Arne Astrup.

Der skete nemlig et markant fald i antallet af både svært overvægtige og patienter med hjertekarsygdomme i årene efter forbuddet trådte i kraft, lyder det fra professoren.

Arne Astrup (th.) og Christian Bitz fotograferet i forbindelse med udgivelsen af deres nye kogebog om sund hverdagsmad. (Foto: © MARIE HALD, Scanpix)

Fedme har social slagside i Danmark

OECD-rapporten er dog ikke kun positiv læsning med danske briller.

Vi ligger faktisk i den dårlige halvdel af EU-landene, når det kommer til gruppen 'sygeligt overvægtige', som har en BMI på over 35.

- Det virker som et paradoks, at vi gennemgående har en lavere forekomst af fedme, men har en højere forekomst af svært fede, påpeger Arne Astrup.

- Hvis man kigger på befolkningsgruppen med korte uddannelser og dårlig økonomi, er den virkelig hårdt ramt af fedme. Blandt de veluddannede er der meget lav forekomst.

Han mener derfor, at man skal lave bedre behandlingstilbud målrettet de svageste. Både ude i kommunerne og hos den enkelte læge.

- Vi er gode til at forebygge, men ikke til at komme med behandlingstilbud. Så bliver man overvægtig, får det lov at blive ekstremt, fordi der ikke er ordentlige behandlingstilbud, hvis overvægten ikke er livstruende.

Statistisk set er Malta det land i EU, som har flest svært overvægtige, efterfulgt af Storbritannien og Ungarn. I den lette ender ligger Danmark, Italien og Østrig.

Saudi Arabien topper OECD's liste - mens USA er på andenpladsen.

De asiatiske lande har - anført af Indien, Japan og Sydkorea - færrest svært overvægtige ifølge undersøgelsen.

OECD definerer folk med en BMI mellem 25 og 30 som overvægtige, mens de næste trin bliver kaldt 'svært overvægtige' og 'sygeligt overvægtige'.

Opdateret: Artiklen er opdateret med OECD's definiton af 'svært overvægtige' og 'sygeligt overvægtige' i forhold til BMI. Derudover er der i overskriften på den første grafik blevet tilføjet, at grafen viser, hvor mange procent i en befolkning, der er svært overvægtige.