Danmark i bund med starthælp til flygtning

Danmark er et af de lande i Europa, hvor en nyankommet flygtning har færrest penge til alt fra mad til transport. I lande som Tyskland, Italien og Holland får flygtninge flere penge. Tallene overrasker forsker.

Nyankommede flygtninge i Danmark får langt færre penge end flygtninge i en række andre europæiske lande.

En flygtning på starthjælp i Danmark har langt færre penge til tøj, mad, telefon, transport, el og varme end nyankomne flygtninge i Holland, England, Tyskland, Sverige og Italien.

I gennemsnit 1.859 kroner om måneden, skriver Politiken. Det er godt en tredjedel af rådighedsbeløbet for en flygtning i Holland.

Det fremgår af en bog, som Rockwool Fondens Forskningsenhed offentliggør i dag, hvor man har sammenlignet beløb til forbrug, når skat og husleje er betalt, og der er korrigeret for landenes forskellige prisniveauer.

Forsker overrasket

Tallene overrasker forskningschef Torben Tranæs.

- Det har overrasket os, at niveauet er så lavt i sammenligning med andre lande. Vi vidste jo godt, at det var noget lavere end kontanthjælp, men ikke så lavt, siger Torben Tranæs til Politiken.

Siden 2002 har nyankomne udlændige i Danmark fået starthjælpen, som er på 5.527 kroner om måneden for en enlig.

Ligger højt efter syv år

Det står i modsætning til de øvrige lande, hvor en flygtning straks opnår samme ret til social sikring som andrearbejdsløse. Det sker i Danmark først efter syv års ophold.

- Når flygtningen efter de syv år opnår ret til kontanthjælp på linje med danskere, er der til gengæld udsigt til fede år i sammenligning med de andre lande. Her brillerer Danmark med det næsthøjeste beløb til forbrug - kun overgået af Holland, siger Torben Tranæs.

Værn mod fattigdomsindvandring

Ifølge Berlingske Tidende vurderer forskergruppen fra Rockwoll, at den lave danske starthjælp er hensigtsmæssig, hvis Danmark i fremtiden vil forhindre fattigdomsindvandring fra Tyrkiet - hvis Tyrkiet bliver medlem af EU.

Omkring hver tredje tyrk er reelt så fattig, at det vil kunne betale sig at søge til EU-landene, uanset om de nogensinde får arbejde eller ej.