Danmark i top med miljøskat

Danmark er klart nummer ét til at opkræve miljøskatter og -afgifter. Det viser en ny OECD-opgørelse over medlemslandenes miljøskatter. Hver dansker betaler i gennemsnit godt 13.200 kr. om året i miljøskatter og -afgifter.

Vi betaler denhøjeste miljøskat i Europa

Danmark er klart nummer ét til at opkræve miljøskatter og-afgifter. Det viser en ny OECD-opgørelse over medlemslandenesmiljøskatter.

Hver dansker betaler i gennemsnit godt 13.200 kroner om året imiljøskatter og -afgifter. Det er fire gange så meget, somgennemsnittet for OECD-landene, viser analysen fra den vestligesamarbejdsorganisation for økonomi og udvikling.

OECD har også sammenlignet, hvor stor en del, afgifterne udgøraf det enkelte medlemslands bruttonationalprodukt.

Her indtager Danmark en markant førsteplads. I Danmark udgjordemiljøafgifterne i 1998 fem pct. af BNP. OECD-gennemsnittet er 1,8pct. I USA udgjorde afgifterne kun en procent.

Sammenlignes der med, hvor stor en del af den samledeskatteindtægt, der går til miljø, ryger Danmark ned på enfemteplads. Men det skyldes primært, at det danske skattetryk erganske højt i forhold til de andre lande.

Kun Grækenland, Tyrkiet, Portugal og Korea overgår Danmark medmiljøandelen af den samlede skatteindtægt.

En tiendedel af de samtlige danske skatteindtægter ermiljø-relaterede, hvor OECD-gennemsnittet er 6 pct. USA ligger ibunden med 3 procent.

Cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen, siger, at det er et godtsignal om, at vi er et foregangsland.

- De høje miljøafgifter virker adfærdsregulerende både påprivate og på erhvervslivet. Når miljøet er godt, smitter det af påen lang række andre ting. Bl.a. bliver vi mindre syge, og gårderfor mindre til læge, siger Helge J. Pedersen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter