Danmark kan sige nej til sprøjtemidler

Der har været strid om EU's pesticidregulering længe. Nu har EU-Parlamentet bestemt, at der skal skæres ned på brugen. Men hvad betyder det for det danske drikkevand?

(© StockXchange)

Europa-Parlamentet i Strassburg har i dag besluttet at alle lande i EU skal skære ned på brugen af pesticider. Parlamentet har også bestemt, at hvert land kan sige nej til at tillade et sprøjtemiddel, hvis det truer miljøet.

Det betyder blandt andet, at Danmark har mulighed for at forbyde pesticider, der allerede er godkendt i for eksempel Sverige.

Der været strid om pesticidreguleringen i EU i årevis, og striden er nu endt med, at de værste stoffer forsvinder fra markedet. Mange opfatter det som en stor sejr for Danmark, hvor drikkevandet helst pumpes direkte op fra undergrunden og ud i vandhanerne.

Forsigtighedsprincippet gælder

Carl Emil Larsen, som er direktør for de danske vand- og spildevandsforeninger, vil ikke kalde dagens beslutning en ubetinget sejr for Danmark. Men han ser positive ting i den nye pesticidforordning.

- For det første har vi fået mulighed for at afvise at godkende pesticider, hvis vi kan dokumentere, at der er problemer med det, siger han til DR Nyheder.

Han er meget tilfreds med beslutningen om, at det såkaldte forsigtighedsprincip gælder. Det betyder nemlig, at for eksempel Danmark har mulighed for at påberåbe sig et højere beskyttelsesniveau end andre lande.

- Hvis vi kan dokumentere, at vi har nogle særlige klimatiske eller geologiske forhold, eller vi driver vores landbrug på en særlig måde, så det er kritisk at bruge et bestemt pesticid, så kan vi forbyde det i Danmark, selvom det er godkendt i for eksempel Sverige, forklarer han.

Der er mere om sagen i dagens udgave af Orientering på P1. Det er klokken 17:10 og klokken 23:13.