Danmark lokker med greencard: Men der er kun få job

Det er et fortegnet billede, når højtuddannede udlændinge læser om job i Danmark på myndighedernes hjemmesider, mener forsker.

Det er meget få højtuddannede på greencard, der får fat i det job, de havde håbet på. Langt de fleste ender i ufaglært arbejde som rengøringsassistenter, opvaskere og lignende. (Foto: © DR, DR)

Når de højtuddannede udlændinge søger mod Danmark, får de ofte deres information om jobmulighederne på danske myndigheders sider som workindenmark.dk og nyidanmark.dk.

Workindenmark.dk er en side for internationale jobsøgende. Og her er der slået en meget optimistisk tone an:

- Danmark er både et dejligt land at bo i og førende inden for medico, biotek, vidensteknologi, IT med mere. Vi har behov for velkvalificeret arbejdskraft i fremtiden, og derfor er mange danske virksomheder ivrige efter at ansætte højt kvalificeret arbejdskraft fra udlandet.

Få job og høj ledighed

Seniorforsker hos SFI, Frederik Thuesen, kalder denne præsentation af det danske jobmarked "fortegnet".

Han peger på, at arbejdsmarkedet ikke længere er rødglødende, som da ordningen blev oprettet, og at vi derfor misinformerer de udlændinge, der søger mod Danmark.

- I dag er virksomhederne meget mindre sultne. Der bliver skabt meget få jobs, og vi har en høj dimittendledighed blandt danske højtuddannede, siger han.

Kun få ender i højtlønnede job

Danske virksomheder, der er sultne efter højtuddannede fra udlandet, er heller ikke en virkelighed, som greencard-indehaverne kan genkende.

DR Nyheder har via en Facebook-gruppe været i kontakt med 149 udlændinge på greencard, og her svarer otte ud af 10, at de aldrig har fået et job, der matcher deres uddannelse og joberfaring. I stedet havde de fleste fundet ufaglært arbejde hovedsageligt i kiosker, restauranter eller rengøringsselskaber.

Det svarer godt til en Rambøll-undersøgelse fra 2010, der viste, at syv ud af 10 greencard-indehavere har et ufaglært job eller er ledige.

Følte sig sikker på et job

Saeed Ur Rehman fra Pakistan er en af dem. Han har en ph. d. i filosofi, og inden han kom til landet, fik han sine informationer om Danmark på workindenmark.dk. og nyidanmark.dk.

Og selvom Saeed godt kan se, at han kan have været naiv i håbet om et job i Danmark, føler han sig vildledt:

- Når jeg læser på nyidanmark.dk [Udlændingestyrelsens hjemmeside, red.] står der for eksempel, at de laver en individuel vurdering i forhold til, om man er kvalificeret til at finde job. Så jeg følte mig ret sikker, da jeg fik mit greencard i hånden, fortæller han.

S: Vi tager røven på folk

Greencard-ordningen blev oprettet tilbage i 2007 af VK-regeringen i et bredt forlig med Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialdemokraterne.

Formanden for Beskæftigelsesudvalget, Lennart Damsbo-Andersen (S), ønsker ikke ordningen afskaffet, men han ser et problem i, at så få udlændinge på greencard bliver ansat af danske virksomheder.

- Dybest set tager vi røven på dem lige nu, fordi de kommer hertil på falske forhåbninger. Så vi skal se på, hvordan vi kan sætte filter på i forhold til, hvilke typer uddannelser man kan komme hertil på greencard, siger han.