Danmark mangler miljøhjerner

Danmark vil gerne være uafhængig af olie, kul og gas fra 2050. Men der uddannes for få specialister, viser undersøgelse.

Danmark risikerer at sakke bagud, hvis der ikke bliver uddannet flere biospecialister. (© © European Community- 2005)

Danmark uddanner alt for få miljøspecialister, hvis målet om, at vi skal undgå at bruge olie, kul og gas fra år 2050 skal indfries.

Sådan lyder konklusionen i en rapport udarbejdet af Klima- og Energiministeriet samt Videnskabsministeriet, skriver Urban.

- Der er kraftigt brug for flere naturvidenskabelige kandidater. Så vi må tilpasse uddannelserne, så de svarer til efterspørgslen i erhvervslivet, siger prodekan for uddannelse på Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet Grete Bertelsen.

Job til alle inden for naturvidenskab

Hvis Danmark uddanner flere inden for naturvidenskaberne, vil der højst sandsynligt være job til dem, og Danmark vil stå stærkt i udviklingen af blandt andet biobrændsel.

Men lykkes det ikke Danmark at uddanne de efterspurgte miljøspecialister, vil arbejdspladserne enten gå til udenlandsk arbejdskraft, eller også vil Danmark sakke bagud i udviklingen af rene energiformer.

De næste to år vil der blive efterspurgt 2000 nyuddannede medarbejdere om året indenfor cleantech-virksomhederne.