Danmark overhalet: Olie rykker Norge øverst på lykkelisten

Vores nordiske naboer har ikke i samme grad været berørt af finanskrisen, siger professor.

De har ’Skam’, folkedragter og hæsblæsende naturoplevelser.

Og nu kan Norge tilmed prale af at være verdens lykkeligste land. En titel, som Danmark flere gange har sikret sig, når Verdens Lykkelighedsrapport er blevet udarbejdet af Sustainable Development Solutions Network.

Men der er ingen grund til at ærgre sig som dansker, lyder det fra professor i samfundsvidenskab på RUC, Bent Greve, der er tilknyttet Institut for Lykkeforskning. For pointforskellene mellem de lande, der ligger i top fem på listen over de mest lykkelige, er mikroskopiske. Og Danmark er i øvrigt ”kun” røget ned på en andenplads.

Bent Greve kommer dog med et bud på, hvad en af de mikroskopiske forskelle, som gør, at Norge har kapret førstepladsen, kan være:

- Norge er lidt rigere end Danmark. De har med fornuft brugt nogle af oliepengene til at investere, og nogle af dem har de gemt til en ’rainy day’. De har heller ikke været så påvirket af finanskrisen som andre lande, siger han.

Danmark kan ifølge Bent Greve sagtens generobre førstepladsen på listen på et senere tidspunkt. For de parametre, som gør, at vi år efter år ligger i toppen på lykkelisten, forbliver de samme:

- Vi er et rigt land med en velfungerende velfærdsstat med sociale ydelser. Vores borgere er sunde, og vi har tillid til hinanden. Desuden har vi stor frihed til at vælge, hvad vi vil i forhold til eksempelvis studie og job.

Bent Greve bakkes op af Michael Birkjær, som er analytiker hos Institut for Lykkeforskning.

- Det tætte felt i toppen, som i mange år har været besat af nordiske lande, er afgjort af marginaler. Det er ikke fordi, danskerne er blevet mindre lykkelige, men de andre lande er måske blevet mere lykkelige end før, siger han.

Fodboldklub: Fordi vi har Bendtner

Placeringen som nummer et i Verdens Lykkelighedsrapport har naturligvis gjort sig bemærket i Norge.

Ifølge den norske fodboldklub Rosenorg skyldes det ganske enkelt, at danske Nicklas Bendtner har udskiftet sin engelske klub med en norsk. Sådan lyder det i hvert fald med et glimt i øjet på Twitter:

https://twitter.com/RBKfotball/status/843719964406222848

Også Norges udenrigsminister, Børge Brende, glæder sig over kåringen, som han kalder ”en god start på en mandag morgen”:

https://twitter.com/borgebrende/status/843714608133296128

Direktør for Sustainable Development Solutions Network, Jeffrey Sachs, fortæller ifølge Ritzau, at rapportens formål er at give regeringer, erhvervslivet og civilsamfundet endnu et værktøj, som kan hjælpe med at skabe gladere befolkninger.

I bunden af listen finder man lande som Den Centralafrikanske Republik, Burundi, Tanzania, Syrien og Rwanda. Du kan læse hele rapporten her.

World Happiness Report:

  • Måler lykken på tværs af 155 lande.

  • Rapporten er udarbejdet af Sustainable Development Solutions Network og er et globalt initiativ, der blev lanceret af FN i 2012.

  • Faktorerne, der spiller ind er: bruttonationalprodukt per indbygger, forventet levealder, frihed, tillid, frihed til at vælge, frihed fra korruption og generøsitet.

  • Resultatet for 2017-rapporten er bygget på informationer fra årene 2014-2016.

  • Rapporten udkom første gang i 2012, og Danmark har ligget øverst flere gange.