Danmark sender 120 tons overskydende mundbind og respiratorer til coronaramte lande

I aften ryger 126 paller med værnemidler og respiratorer med fly til Nepal.

Det går så godt med at få indlæggelserne og smittetallene ned herhjemme, at vi nu kan smide mundbindene, lukke hospitalernes coronaafsnit og rykke lidt tættere på hinanden i køen.

Men i mange andre lande kæmper de mod coronavirus, og flere har anmodet EU om hjælp til flere værnemidler, respiratorer og andet medicinsk udstyr.

Derfor sender Danmark nu overskydende mundbind, medicinsk udstyr og respiratorer til trængende lande som Nepal, Irak, Nordmakedonien, Serbien og Montenegro.

Første kapitel i denne hjælpeindsats begynder i aften.

Her sender Danmark 126 paller til coronaramte Nepal - en del af hjælpen består af 26 respiratorer til de nepalesiske hospitaler, som er doneret af Region Midtjylland.

Derfor løber Brian Thøste Christensen ekstra hurtigt i Billund Lufthavns enorme Cargo Center.

Han er nemlig operationens tovholder og sektionsleder i Beredskabsstyrelsen, der står for, at al logistik og transport til Nepal klapper.

- Det er et ret stort maskineri, der er sat op til at hjælpe Nepal lige nu, siger han og henviser til de 10-15 mand fra styrelsen, der lige nu knokler for at få pakket værnemidlerne og lastet dem på aftenens fly.

- Det er en taskforce under flere ministerier, der finder ud af, hvad det er for nogle bidrag, vi meningsfyldt kan bidrage med. Hvad er det, Nepal har behov for, og hvad er det, vi kan undvære i Danmark af vores eget beredskab?

Sektionsleder i Beredskabsstyrelsen, Brian Thøste Christensen, sætter de sidste mærkater på de danske donationer, der i aften skal på et fly til Nepal.

Brian Thøste Christensen er da også helt overbevist om, at donationerne vil falde på et tørt sted, når de om et døgns tid ankommer til Nepal.

- Det kommer til at gøre en stor forskel, det er vi helt sikre på, siger han og uddyber:

- Især med respiratorerne, der er meget dyrt udstyr, og som ikke hænger på træerne dernede. De kan virkelig hjælpe de syge patienter med at trække vejret.

Beredskabsstyrelsen planlægger snart at kunne levere værnemidler og respiratorer til de øvrige lande - Irak, Nordmakedonien, Serbien og Montenegro.

De samlede donationer til de fem lande fylder omkring 200 paller, vejer 120 tons i alt og er blandt andet proppet med masker, visirer, kitler og mundbind, som landene selv er ved at løbe tør for.

Men det er ikke kun værnemidler og hospitalsudstyr, Danmark sender til udlandet.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde i slutningen af maj, at Danmark i alt vil donere cirka tre millioner coronavacciner inden udgangen af 2021. Det drejer sig om vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, som er blevet taget ud af det genelle vaccinationprogram:

  • Ukraine kan se frem til at modtage 500.000 doser AstraZeneca-vacciner fra Danmark, da vaccinerne er taget ud af det danske vaccinationsprogram. Den ældre ukrainske kvinde her på billedet er nemlig én af de få, der har modtaget en vaccine, da kun en halv procent af landets befolkning på 48 millioner er fuldt vaccineret. Det tal er i Danmark på 26 procent. (Foto: PAVLO PALAMARCHUK © Ritzau Scanpix)
  • Danmark sender også indenfor den nærmeste fremtid medicinsk udstyr og værnemidler til Montenegro, Nordmakedonien og Serbien, der stadig er hårdt ramt af coronavirus. Her får en ældre montenegrinsk kvinde en coronavaccine i sin hytte i en øde bjerglandsby. (Foto: STEVO VASILJEVIC © Ritzau Scanpix)
  • Røde Kors i Danmark har siden fredag fået doneret 10 millioner mundbind af private virksomheder, der ikke længere har brug for dem. Minimum tre millioner af dem skal også en tur til Nepal, mens der arbejdes på at sende resten til Belarus, Bangladesh, Kenya og Irak. (Foto: NAVESH CHITRAKAR © Ritzau Scanpix)
  • Under 0,2 procent af Kenyas befolkning er færdigvaccineret. Derfor har Danmark allerede doneret 358.000 AstraZeneca vacciner til Kenya, der står til at udløbe den 31. juli 2021. Om de har fundet vej til nogen kenyanske arme, vides, ifølge Statens Serum Institut, ikke. (Foto: MONICAH MWANGI © Ritzau Scanpix)
  • Danmark har allerede doneret vacciner til delstaten Slesvig-Holsten, som får lidt under 60.000 AstraZeneca-doser. Her bliver en mand vaccineret et andet sted i Tyskland med Pfizer-vaccinen. (Foto: ALESSIA COCCA © Ritzau Scanpix)
  • I begyndelsen af maj sendte Danmark 53 respiratorer til Indien til brug for behandling af COVID-19-patienter. Samtidig gav udviklingsministeren en million euro til indisk Røde Kors’ arbejde med at bekæmpe pandemien. (Foto: AMIT DAVE © Ritzau Scanpix)
  • De nye danske donationer til bekæmpelse af Covid-19 skal også til Irak, der modtager 15 respiratorer fra Region Syddanmark og flere paller med masker, kitler og visirer. Her ses en coronasmittet iraker få behandling i sit eget hjem i Baghdad. (Foto: AHMED JALIL © Ritzau Scanpix)
1 / 7

Registrede døde med coronavirus per million indbygger i de lande, Danmark nu donerer mundbind, respiratorer og medicinsk udstyr til. Dødstallene for flere af donationslandene er formentligt højere end de oplyste, da de ikke registrerer dødfald med coronavirus i samme omfang som i Danmark:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk