Danmark sender hjælp til Italien

Danmark sender respiratorer, et felthospital og en million euro som hjælp til Italien.

For en uge siden modtog udenrigsministeriet en officiel henvendelse fra italien. Beskeden?

Hjælp os.

Italien er et af de lande i verden, der er hårdest ramt af coronavirus. Næsten 18.000 mennesker har mistet livet. Presset på sundhedsvæsenet er fortsat enormt.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) sagde for en uge siden, at eventuel hjælp fra Danmarks side ville være afhængigt af, at den danske indsats mod coronaudbruddet ikke samtidigt blevet sat over styr.

Siden har statsminister Mette Frederiksen (S) annonceret en delvis åbning af Danmark, og nu kommer hjælpen fra Danmark så.

Regeringen vil sende respiratorer, en million euro (ca. 7,5 millioner kroner) til italiensk Røde Kors og et ubemandet felthospital til Italien.

Det oplyser regeringen i en pressemeddelelse.

- Danmark vil altid hjælpe vores venner og allierede. Derfor er jeg glad for, at vi nu kan tilbyde vores italienske venner hjælp. Der er tale om en solid håndsrækning og en bred vifte af bidrag, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Rigsfællesskabet kommer i første række

Det præcise antale respiratorer, der vil blive sendt afsted til Italien er endnu ikke på plads, men er ved at blive afklaret mellem relevante myndigheder, hedder det i

pressemeddelelsen
.

- Vi tager ikke chancer med danskernes helbred eller kapaciteten i det danske

sundhedsvæsen
. Det gælder også Danmarks særlige forpligtelse over for Rigsfællesskabet. Hvis Grønland eller Færøerne får brug for hjælp, skal Danmark til hver en tid kunne træde til. Det skal vi også have kapacitet til, siger Jeppe Kofod.

Danmark er langt fra det første land, der har sagt ja til hjælpe Italien. Somalia, Rumænien og Norge er blandt de lande, der allerede har sendt læger til Italien, mens lande som Østrig og Tyskland har taget mod coronapatienter fra Italien.

Endnu flere lande har sendt værnemidler og andet udstyr til Italien.