Danmark sender panserminer, mandskabsvogne og mortérgranater til Ukraine

Danske våben kan hjælpe på slagmarken mod Rusland, vurderer militæranalytiker.

Pansrede mandskabsvogne af typen M113 er ifølge DR Nyheders oplysninger blandt dansk våbenhjælp til Ukraine. (Foto: © Heri Hammer Niclasen, Heri Hammer Niclasen)

Danmark sender pansrede mandskabsvogne (PMV) af typen M113, panserminer samt mortérgranater til Ukraine, ifølge DR Nyheders oplysninger.

De tre våbensystemer er en del af donationen på 600 millioner kroner, som statsminister Mette Frederiksen (S) sidste uge lovede Ukraine under et besøg i hovedstaden Kyiv.

Det er fortsat uvist, om den danske våbenhjælp på nuværende tidspunkt har forladt landet og er på vej til Ukraine.

Ifølge DR Nyheders oplysninger har Forsvaret og særligt Hæren siden statsministerens besøg været i færd med at gennemgå, hvilke våbensystemer på lagrene der kan gøre nytte i Ukraine.

Hverken Forsvarskommandoen eller Forsvarsministeriet ønsker at oplyse, hvornår den danske våbenhjælp forventes at nå frem til Ukraine.

Danske våben kan hjælpe

De danske mandskabsvogne, panserminer samt mortérgranater giver militært set god mening på slagmarken i Ukraine. Det vurderer militær forsker og major Kristian Lindhardt fra Forsvarsakademiet.

- Det er helt afgjort våbensystemer, der kan hjælpe. Både i forhold til de konkrete ønsker, som vi har set i Ukraine. Men også i forhold til den kamp, der skal udkæmpes nu i det sydlige og østlige Ukraine, siger Kristian Lindhardt.

Den pansrede mandskabsvogn af typen M113 har været i brug i det danske forsvar siden 1964, men er flere gange blevet moderniseret fra inderst til yderst.

  • Mortérgranater - et artillerivåben som det på billedet - er blandt den danske våbenhjælp. (Foto: © Forsvarsgalleriet)
  • Dansk pansermine model M/56. (Foto: © Forsvarsgalleriet)
  • Forsvarets PMV M113 er flere gange blevet opdateret fra yderst til inderst. (Foto: © Forsvarsgalleriet)
1 / 3

Mandskabsvognene har ifølge Forsvarets hjemmeside blandt andet fået kraftigere motorer, nyt interiør og kraftigere pansring.

Kristian Lindhardt forklarer, at eventuelle danske mandskabsvogne vil være velegnede til den slags krig, der efter alt at dømme udkæmpes i det sydlige og østlige Ukraine.

- Det er en bevægelig kamp, hvor der er brug for at beskytte personel, der skal fragtes fra A til B gennem områder, der er under beskydning. Samtidig så har den en vis bevæbning, idet der kan monteres et tungt maskingevær på PMV’en, siger Kristian Lindhardt.

'Yderst brugbare' panserminer

Panserminer er kraftige sprængladninger, der er beregnet til at uskadeliggøre eller stoppe tunge køretøjer som kampvogne, mandskabsvogne og lastvogne. Der skal en vis vægt til at udløse dem, så normalt kan en almindelig fodsoldat ikke udløse sprængningen.

Netop den slags har Ukraine brug for, når de skal modstå Ruslands kampvogne og pansrede køretøjer.

- I defensiv kamp er panserminer yderst brugbare til at standse eller kanalisere en modstander et bestemt sted hen. Så forsvarere bedre kan få mulighed for at nedkæmpe dem, forklarer Kristian Lindhardt.

En mortér er en slags artilleri-system, der kan bruges til indirekte beskydning på både længere og kort afstand.

Ifølge Kristian Lindhardt vil også de danske mortérgranater kunne gøre nytte på slagmarken i Ukraine.