Danmark sender teenagere i krig

Unge helt ned til 19 år bliver sendt til Afghanistan. Det kan være farligt for soldaterne, mener ekspert.

Unge helt ned til 19 år bliver udsendt som soldater til Afghanistan. (Foto: Per A. Rasmussen © HOK)

Danske teenagere rejser til det krigsplagede Afghanistan som soldater.

I Afghanistan har Danmark lige nu nitten soldater, som kun var 19 år, da de pakkede hjelm og uniform og tog af sted til krig.

Det viser nye tal fra Forsvaret, skriver nyhedsbureauet Newspaq.

Giver ar på sjælenOg det kan være farligt for soldaterne, at blive sendt ud i så tidlig en alder, mener professor i psykologi Ask Elklit, der har forsket i traumepsykologi hos unge.

Udsendelsen kan give ar på sjælen, hvis man ikke får det bearbejdet.

- Udsættes en ung soldat for nogle forfærdelige ting, så har han måske mere brug for at få det bearbejdet. Men det er ikke sikkert, at han erkender, at han har brug for hjælp, siger Ask Elklit, der er professor og leder af videncenter for psyko-traumatologi på Syddansk Universitet, til Newspaq.

- Måske vil han bare lægge det bag sig og komme videre og kaster sig ud i noget nyt. Men når det ikke er ordentligt bearbejdet, så sætter det måske langt dybere spor, end det ville gøre hos en 25-årig soldat, fortæller han.

Ingen kan forberede sig til krigFaezeh Zand fra Københavns Universitets Institut for Psykologi er netop nu i gang med et projekt sammen med Forsvaret, hvor hun har samtaler med flere soldater, der har været udsendt for første gang.

Og på baggrund af samtalerne mener forskeren ikke, at helt unge soldater er dårligere rustet til at klare krigens hårde oplevelser.

- Der er ikke nogen, som kan forberede sig på krig. Lige meget hvor gammel du er. Folk bliver tit overrasket over deres egen reaktion, siger Faezeh Zand til Newspaq.

Udsendte soldater er blevet yngreSoldater kan tidligst melde sig til udsendelse i Afghanistan, når de er 18 år. Herefter skal de gennem et års træning, inden de bliver sendt ud.

Tal fra Forsvaret viser desuden, at gennemsnitalderen for alle udsendte danske soldater er faldet, siden det første hold soldater blev udsendt til Helmand-provinsen i Afghanistan i 2002.

Dengang var gennemsnitsalderen 31,37 år. Nu er den 27,8 år.

Skal soldater være ældre, når de sendes ud? Har du selv været udsendt, og vil fortælle om din oplevelse? Skriv din mening her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk