Danmark siger nej til klyngebomber

Torsdag besluttede et enigt Folketing endeligt at sige nej tak til brug af klyngebomber.

Dansk Røde Kors' generalsekretær Anders Ladekarl roser regeringen for at sige nej til klyngebomber. (© DR)

Folketinget vedtog enstemmigt et beslutningsforslag om Danmarks godkendelse af den internationale Konvention mod Klyngebomber, der forbyder brug af klyngebomber.

Vigtigt gennembrud

I en meddelelse fra Udenrigsministeriet betegnes konventionen som "et vigtigt gennembrud for de internationale bestræbelser på at sætte en stopper for brugen af klyngevåben".

Konventionen indeholder bestemmelser om forbud mod at bruge, udvikle, fremstille, på anden måde erhverve, oplagre, opbevare eller overføre visse våbentyper, der i konventionen defineres som klyngeammunition.

Det er samtidig forbudt at assistere, tilskynde eller foranledige andre til at deltage i aktiviteter, der er forbudte under konventionen.

103 lande har underskrevet

Konventionen om klyngeammunition blev vedtaget på en konference i Dublin i maj 2008. Danmark underskrev konventionen den 4. december 2008 i Oslo sammen 92 andre lande.

Torsdag havde 103 lande underskrevet konventionen, men de færreste af dem har godkendt underskrivelsen i deres nationale parlamenter. Danmark er blandt de 30 første, der godkender underskrivelsen, og det udløser ros fra Dansk Røde Kors' generalsekretær Anders Ladekarl.

- I vores arbejde ser vi hver dag de grusomme konsekvenser af klyngebomber, der dræber og lemlæster uskyldige mænd, kvinder og børn. Derfor er vi glade for, at Danmark nu er med i den gruppe af lande, der er med til at sikre en hurtig ikrafttrædelse af forbuddet, så vi kan sætte en stopper for brug af våbnet, siger han.

Facebook
Twitter