Danmark skriver Minecraft-verdenshistorie

Det startede som legetøj. Så blev det et værktøj. Og nu skal det bruges i skolen.

Selv om alting er bygget af blokke i Minecraft, er der stadig dyr med. (© Miljøministeriet)

Hvis du har en datter eller en søn i alderen fem til 15 år, så er der en god chance for, at du har hørt om spillet Minecraft. Onlinespillet, hvor man kan bygge med klodser og rive ned igen, er blevet uhyre populært blandt teenagere.

Før har man kun kunne spille i fiktive verdener. Men takket være to ansatte hos Geodatastyrelsen, kan man nu spille i Danmark som det første og eneste land i verden. Det vil altså sige, at du kan besøge Møns Klint. Eller bygge et hus midt på Amalienborg Slotsplads.

Sådan ser Møns Klint ud i spillet. (© Miljøministeriet)

Baseret på højdemodellen

Geodatastyrelsen står blandt andet for at udvikle og vedligeholde højdemodellen, som indeholder en masse data om den danske undergrund og landskab.

Simon Kokkendorf fra Geodatastyrelsen havde set sin søn spille Minecraft, og tænkte at spillet kunne bruges som redskab til at arbejde med højdemodellen i 3D. Sammen med hans kollega, Thorbjørn Nielsen, byggede de højdemodellen ind i spillet, så de fik et komplet kort.

- På grund af højdemodellen ved vi, hvor der er skov, hede og strand og så videre, og alle de oplysninger kan vi samstille til at lave sådan en minecraft verden, forklarer Simon Kokkendorf.

Meget mere end bare landskab

De to fandt ret hurtigt ud af, at man kunne tilføje et væld af andre informationer ind i det digitale Danmark, som eksempelvis huse, søer, vandløb, lygtepæle, veje og togskinner.

Lige pludselig var der mange flere muligheder i den verden, Simon Kokkendorf og Thorbjørn Nielsen havde bygget. Derfor stiller Miljøministeriet, som Geodatastyrelsen er under, Minecraft-kortet til rådighed for alle og opfordrer skoler til at bruge det i udervisningen.

Sådan ser Møns Klint ud i spillet. (© Miljøministeriet)

- Børn kan være med til at lege landskabsarkitekter og komme med deres input til, hvordan verden kan se ud, siger Simon Kokkendorf, der tror spilverdenen kan hjælpe børn med at lære dansk geografi og rummelig forståelse.

- De kan se, hvordan landet hænger sammen, og hvor langt der er mellem tingene.

Du kan se, hvordan man kommer til at spille i Minecraft-Danmark her.