Mens de diplomatiske linjer mellem Rusland og forskellige ministre fra Europa og USA er rødglødende, øger Danmark det millitære beredskab.
Det sker efter ønske fra Nato og betyder, at fregatten Esbern Snare, som lige nu ligger i Guineabugten ud for Afrika og bekæmper pirateri, skal sætte kurs hjemad og gøres klar til at bistå forsvarsalliancens styrker.
Det fortæller forsvarsminister Morten Bødskov (S), efter at Folketingets partier har nikket til beslutningen til et ekstraordinært møde i Udenrigspolitisk Nævn.
- Anbefalingen fra Forsvaret er, at det her er det rigtige bidrag til ønsket fra Natos øverstkommanderende om, at vi kan have et endnu mere skærpet beredskab, siger han.
Det tager ifølge Forsvaret to uger at sejle Esbern Snare tilbage til Danmark, hvor den skal undergå en "teknisk klargøring", før den kan tage på sin nye mission.
Besætningen på Esbern Snare tæller 175 personer - både specialoperationsstyrker, militærpoliti, helikopterbidrag og et kirurghold.
Danmark har for bare et par uger siden sendt to F16-fly til Bornholm og lagt an til at samle op til 800 soldater i Slagelse - også som reaktion på den anspændte situation i det østlige Ukraine. I forvejen er fregatten Peter Willemoes en del af Nato-beredskabet og yderligere to danske F16-fly er en del af den baltiske luftpatrulje.
Næsthøjeste kriseberedskab
Natos og Danmarks øgede beredskab skal afskrække Rusland fra at invadere Ukraine. Et scenarie, der ifølge amerikanske efterretninger er uhyggeligt realistisk og måske kun dage væk.
Alene i de sidste 24 timer har Ukraines forsvarsministerium meldt om 60 brud på våbenhvilen, og det forlyder, at prorussiske separatister gør brug af mortergranater. De hævder omvendt, at ukrainske soldater skyder den anden vej.
- Alle håber selvfølgelig på, at dialogen fortsætter, og at vi undgår yderligere konfrontation i Europa. Det vil være med meget, meget store konsekvenser, og det er der ingen, der ønsker, siger Morten Bødskov.
Det forhøjede danske beredskab er en del af overgangen til det næsthøjeste kriseberedskab i Natos såkaldte reaktionsstyrker.
Præcis hvad Esbern Snare i den forbindelse skal bruges til, og hvor fregatten skal kaste anker, kan Morten Bødskov ikke sige noget om.
Men beslutningen om at kalde Esbern Snare hjem er fornuftig, mener både Venstre og Det Konservative Folkeparti.
- Når man får en anmodning fra Nato, er Venstres indstilling, at vi bakker op om vores allierede, siger Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen.
Den konservative Marcus Knuth, som også er næstformand i Udenrigspolitisk Nævn, er enig.
- Jeg tror, vi alle sammen kan se, hvor tilspidset situationen er, og så er det et spørgsmål om prioritering, siger han.
Pirat-indsats kan genoptages
I Guineabugten har Esbern Snare med forsvarsministerens ord gjort en "fantastisk indsats" i farvandet, hvor danske skibe blandt andre har haft store udfordringer med pirater.
At fregatten nu trækkes hjem, er ikke et udtryk for, at dét arbejde ikke er en prioritet for regeringen, siger han.
- Vi vil ikke afvise, at vi på et senere tidspunkt vil genoptage lignende indsatser, men den kommer hjem nu og altså halvanden måned før planlagt.
Fra Danske Rederiers side er der trods ærgrelsen fuld forståelse for, at situationen i Ukraine og Rusland kommer i første række.
- Esbern Snares tilstedeværelse har kort sagt været en kæmpe succes. Men vi står i en helt ekstraordinær udenrigspolitisk situation, og derfor bakker vi fuldt og helt op om regeringens beslutning, siger Anne H. Steffensen, som er administrerende direktør i Danske Rederier.