Danmark, Sverige og Norge vil patruljere sammen og dele radarbilleder for at standse russiske krænkelser

Et tættere samarbejde skal dæmme op for aggressiv russisk fremfærd.

En dansk fregat patruljerer i dansk farvand, men fremover vil Norge, Danmark og Sverige samarbejde om at afpatruljere både farvande og luftrum. (arkivfoto). (Foto: Simon Skipper © Scanpix Denmark)

Den "aggressive" og "uacceptable" russiske fremfærd i Østersøen gør det nødvendigt, at Danmark, Norge og Sverige arbejder tættere sammen på forsvarsområdet.

Derfor vil landene samarbejde om at patruljere. Og man vil i højere grad dele radarinformationer.

Det var nogle af de skridt, som forsvarsministrene for Sverige, Danmark og Norge i dag annoncerede, da de fremlagde en ny aftale, der skal dæmme op for de jævnlige krænkelser fra russiske militærfly og krigsskibe.

- Vi ved, hvad der foregår i vores farvande, sagde den danske forsvarsminister, Morten Bødskov (S).

- Vi ved, at Rusland er aggressivt, og vi har siden Ruslands brutale invasion af Ukraine set flere krænkelser af vores luftrum og vores maritime områder, sagde han.

Bødskov henviste blandt andet til en episode 17. juni i år, hvor et russisk krigsskib to gange bevægede sig ind i dansk farvand ved Bornholm.

- Det gør man ikke ved et uheld, og det er selvfølgelig fuldstændigt uacceptabelt, sagde ministeren.

Landene er derfor parate til at samarbejde tættere.

- Vi bliver stærkere sammen, sagde Peter Hultqvist, forsvarsminister i Sverige.

Danmark sender således fra næste måned en forsvarsattache til Stockholm. Den nyoprettede stilling skal sikre tættere koordinering, ligesom Danmark også vil sende forbindelsesofficerer til både Sverige og Norge.

Fra venstre: Danmarks forsvarsminister, Morten Bødskov, Sveriges forsvarsminister, Peter Hultqvist og Norges forsvarsminister, Bjørn Arild Gram, da de præsenterede aftalen i Malmø. (Foto: 10600 Andreas Hillergren/TT © Ritzau Scanpix)

De tre forsvarsministre præsenterede meget symbolsk aftalen foran et svensk patruljeskib på havnen i Malmø i Sverige, umiddelbart efter at svenske og danske jagerfly i fælles formation havde flænset sommerhimlen.

For det handlede også om at sende et signal om, at landene står sammen om at sikre kontrollen med Østersøen.

- Det er godt og vigtigt, at vi kan samles her i dag for markere den danske, norske og svenske fælles ansvarstagen fra Vestkysten (den svenske, red.) fra Oslo og ned til indløbet af Østersøen. At vi sammen kan tage ansvaret for denne del af vores geografi, sagde den svenske forsvarsminister, Hultqvist.