Danmark udlåner 55.000 doser af AstraZeneca-vaccinen til Slesvig-Holsten

Den nordtyske delstat skal senere sende et tilsvarende antal doser tilbage over grænsen.

(ARKIV) De nærmere detaljer omkring udlånet vil blive aftalt mellem Statens Serum Institut og de relevante myndigheder i Kiel, skriver Udenrigsministeriet. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Den danske regering sender nu en del af de ubrugte doser af AstraZeneca-vaccinen afsted til den nordtyske grænseregion Slesvig-Holsten, hvor man fortsat bruger vaccinen.

Det meddeler Udenrigsministeriet her til aften i en pressemeddelelse.

Her fremgår det, at udlånet sker en anmodning fra ministerpræsident Daniel Günther i den tyske delstat.

Herfra har man taget kontakt, efter at Sundhedsstyrelsen anbefalede at fortsætte vaccineudrulningen i Danmark uden AstraZeneca-vaccinen.

Der er tale om et nyt syndrom, en helt ny sygdom, som hedder VITT, fortalte direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm på pressemødet. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Aftalen mellem Danmark og Slesvig-Holsten forudsætter, at man fra tysk side leverer et tilsvarende antal vaccinedoser tilbage til Danmark efter en aftalt tidsramme.

Hvad der skal ske med de øvrige doser af vaccinen, har regeringen endnu ikke lagt sig fast på.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, fortalte på et pressemøde for en uge siden, at der lå 200.000 ubrugte doser af AstraZeneca-vaccinen på køl hos Statens Serum Institut.

Oplysningen kom frem i forbindelse med styrelsens beslutning om at skrive den britisk-svenske vaccine ud af det danske vaccineprogram.

- Samlet set må vi sige, at resultaterne viser, at der er tale om et reelt og alvorligt bivirkningssignal ved vaccinen fra AstraZeneca.

- Ud fra en samlet overvejelse har vi derfor valgt at fortsætte vaccinationsprogrammet for alle målgrupper uden denne vaccine, sagde direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.

Merkel vaccineret med AstraZeneca

På det tidspunkt havde vaccinen været suspenderet i Danmark i fem uger, mens det blev undersøgt, om den var årsag til en række sjældne, alvorlige tilfælde af blodpropper og blødninger, som blandt andet er set i Danmark.

I de fleste andre europæiske lande har man dog valgt at følge anbefalingerne fra Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA.

Herfra lyder vurderingen, at de sundhedsmæssige fordele ved at fortsætte med vaccinen er at foretrække på trods af risikoen for de sjældne blodpropper.

- Jeg er lykkelig for at have fået min første vaccination med AstraZeneca, skrev Angela Merkel forleden på Twitter. (Foto: HANNIBAL HANSCHKE © Scanpix)

I Tyskland bliver vaccinen tilbudt til borgere over 60 år, da risikoen for alvorlige bivirkninger er mindre for ældre befolkningsgrupper.

Blandt andre har den 66-årige tyske kansler Angela Merkel valgt at sige ja tak til tilbuddet.

I Danmark har man Sundhedsstyrelsen dog regnet sig frem til, at de ekstra smittetilfælde og hospitalsindlæggelser, som en udskydelse af vaccineprogrammet vil resultere i, ikke er nok til at løbe risikoen for blodpropper.

Det danske vaccineprogram fortsætter derfor indtil videre med vaccinerne fra Pfizer/BioNtech og Moderna.

Johnson & Johnson-vaccine lagt på is

Vaccinen fra Johnson & Johnson skulle have været den fjerde vaccine, der indgår i vaccineprogrammet i Danmark, men den er foreløbig suspenderet, fordi der er konstateret en række tilfælde af sjældne blodpropper i USA, hvor syv millioner mennesker har fået vaccinen.

Det fik den amerikanske sundhedsmyndighed CDC til at suspendere vaccinen, hvorefter Johnson & Johnson bremsede markedsføringen af vaccinen i Europa.

Det Europæiske Lægemiddelagentur meldte i dag ud, at der er mulig sammenhæng mellem vaccinen og de sjældne blodpropper.

Agenturet pointerer dog, at fordelene ved vaccinen opvejer risikoen for sjældne bivirkninger.

Her til aften meddelte Holland, at man vil bruge vaccinen fra Johnson & Johnson.

De danske sundhedsmyndigheder har ikke taget stilling endnu. Sundhedsstyrelsen forventer, at det vil forsinke det danske vaccinationsprogram med tre uger, hvis man dropper Johnson & Johnson-vaccinen.

Den amerikanske sundhedsmyndighed CDC ventes at komme med en melding om brugen i USA på fredag.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk