Danmark udpeget som klimaskurk på topmøde i Paris

Den danske regering får smæk for at skrue ned for de grønne ambitioner.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) får i dag den tvivlsomme ære at blive dagens klimaskurk under klimatopmødet i Paris. "Fossil of the Day"-prisen bliver uddelt hver dag under klimatopmødet. (Foto: © Simon Skipper, Scanpix)

Hvilket land har gjort mest for at spolere klimaforhandlingerne i dag?

Det er spørgsmålet, som ”The Climate Action Network” dagligt stiller sig selv, inden de skal uddele ”Fossil of the Day”-prisen på FN’s klimatopmøde i Paris.

I aften er det så Danmark, der får den noget tvivlsomme ære at blive kåret til dagens "klimaskurk".

Det skyldes ifølge netværket, der består af 950 NGO’er fra 115 lande, at den nye Venstre-regering har skruet ned for Danmarks grønne ambitioner.

- For ikke så lang tid siden var Danmark en inspiration for mange. Et land, som satte ambitiøse mål og som indførte vindenergi. Men i dag taler vi ikke længere om de storslåede danskere - vi taler om de tamme danskere, lyder det i begrundelsen.

Her peger netværket på, at regeringen blandt andet har skåret i sin internationale klimafinansiering og i støtten til grøn forskning.

Og hvor den forhenværende SR-regering gik efter at reducere CO2-udledningen med 40 procent i 2020 i forhold til udledningen i 1990, vil Venstre nu kun reducere den med 37 procent.

Det er ellers ikke mere end en uge siden, at klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) udtalte, at den nye klimakurs ikke har givet Danmark ridser i lakken.

- Samlet set ligger Danmark i en klar førerposition. Og uanset hvor på kloden, jeg holder møder med ministerkollegaer, er der stor respekt for Danmarks klimaindsats, sagde han.