Danmark udskyder andet vaccinestik og vinder en uge

Perioden mellem første og andet stik med vaccinerne fra Pfizer og Moderna bliver forlænget fra tre til seks uger.

Danskerne skal nu vente op til seks uger og ikke tre uger mellem hvert stik med vaccinerne fra både Pfizer og Moderna. Foto: Scandpix (Foto: Christof Stache © Scanpix)

Danskerne vil få en invitation til coronavaccination en uge tidligere end planlagt.

Det sker, fordi perioden mellem første og andet stik med vaccinerne Pfizer og Moderna bliver forlænget fra tre og op til seks uger.

Det sker ifølge Sundhedsstyrelsen, fordi doserne kan strækkes længere, at flere bliver førstegangsvaccineret hurtigere og at immuniteten bliver øget i befolkningen.

- Det betyder, at vi generelt kan fremrykke tidspunktet for førstegangsvaccination med en uge, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Hastighed er vigtig

Hvad det helt konkret betyder for vaccinationskalenderen, kan Sundhedsstyrelsen ikke oplyse, men ændringen kan have stor betydning.

For da et flertal i Folketinget den 22. marts lavede genåbningsplanen stod det helt centralt, at når alle danskere over 50 år var vaccineret med første stik, ville det være en milepæl, hvor "samfundet kan genåbnes".

Det er dog ikke muligt at se i vaccinationskalenderen, hvornår alle danskere over 50 år har fået et enkelt stik, men gruppen starter vaccinationen 17. maj og slutter efter planen 4. juli.

Ændringen træder i kraft torsdag i regionerne hos blandt andre Jonas Egebart, lægefaglig vicedirektør for Nordsjællands Hospital og leder af Region Hovedstadens vaccinations-taskforce

- Ændringen betyder, at vi kan tilbyde vaccinationerne hurtigere. Fordelen er, at flere kan blive førstegangsvaccineret, og at vi dermed får hurtigere immunitet. Hastighed er et vigtigt parameter, når vi hele tiden arbejder mod at få så dårlige vilkår for coronavirus og mere kontrol med epidemien, siger Jonas Egebart.

Måske helt op til 12 uger

Allerede i starten af marts forlængede Norge perioden mellem første og andet stik med Pfizer-vaccinen fra tre til seks uger, og den norske sundhedsstyrelse Folkehelseinstituttet (FHI) undersøger aktuelt, om der kan gå helt op til 12 uger mellem stikkene.

Storbritannien har siden december givet vaccinestikkene med op til 12 ugers for at vaccinere så mange som muligt med første stik som så hurtigt som muligt.

Næsten 50 procent af briterne har fået første stik mod 19 procent i Danmark.

Pfizer selv anbefaler selv at give andet stik senest seks uger efter første stik, men et studie har dog vist, at efter kun en dosis af vaccinen fra Pfizer sænker man risikoen for at ryge på hospitalet med 85 procent efter fire uger.

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen, professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet er det en god løsning med at forlænge perioden mellem første og andet stik.

- Briterne har tydeligvis kontrol over epidemien, blandt andet fordi de har prioriteret, at så mange skal have første stik ved at forlænge perioden mellem stikkene. Derfor er det godt, at vi nu også forlænger perioden, Jan Pravsgaard Christensen.

Hvorfor har Danmark ikke tidligere udnyttet muligheden for at forlænge perioden mellem stikkene?

- Vi har nok konservativt valgt at følge producentes anbefalinger, og så har det helt sikkert også spillet ind, at vi indtil for nylig havde masser af vacciner og prioriterede at få danskerne færdigvaccineret. Nu er AstraZeneca ude, og måske er Johnson&Johnson-vaccinen det også i næste uge, og derfor ændrer Sundhedsstyrelsen tilgangen og prioriterer nu flere førstegangsvaccinerede, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Ændringen betyder dog ikke noget for slutddatoen for, hvornår alle danskere er færdigvaccineret. Det er ifølge den seneste vaccinationskalender 8. august.

Ændringen gælder udelukkende for danskere, der fremover bliver inviteret til en vaccine.

Danskere, der allerede har fået første stik med Pfizer eller Morderna, kan regne med den aftalte dato for andet stik.

Opdateret med oplysninger om, hvilke danskere, der bliver berørt af ændringen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk