Danmark undersøger handel med adoptivbørn fra Sri Lanka

Tusindvis af srilankanske børn er angiveligt blevet solgt ulovligt til adoption i Europa i 1980'erne.

(Foto: MARTIN DAM KRISTENSEN © Scanpix)

Op mod 11.000 børn kan i 1980'erne være blevet solgt fra Sri Lanka til adoption i Europa på falske papirer. Det indrømmer Sri Lankas myndigheder i et hollandsk dokumentarprogram.

Det får nu Ankestyrelsen og adoptionsbureauet Danish International Adoption (DIA) til at gå ind i sagen.

- Vi vil forsøge at undersøge, hvad det var for et samarbejde, der eksisterede mellem den daværende organisation og Sri Lanka på det tidspunkt. Dernæst må vi se, hvilket billede det giver, i forhold til de her alvorlige oplysninger, skriver formanden for DIA, Jeanette Larsen, i en mail til DR Nyheder.

Vi vil forsøge at undersøge, hvad det var for et samarbejde, der eksisterede mellem den daværende organisation og Sri Lanka,

Jeanette larsen, formand i Danish international adoption

DIA formidler internationale adoptioner til danske adoptivforældre. Adoptionsbureauet er en fusion af to tidligere organisationer, der stod for adoptionerne til Danmark i 1980'erne.

Ifølge BBC er Holland, Sverige og Danmark blandt andre de lande, som kan have modtaget adoptivbørn fra Sri Lanka med forfalskede papirer.

Om der er eventuelle berørte adoptivbørn- og forældre i Danmark, er det, som DIA og Ankestyrelsen helt konkret bør undersøge. Det mener foreningen Adoption og Samfund.

- Når nu vi ikke ved, hvad antallet af berørte er i Danmark, så forventer vi, at de danske myndigheder og den formidlende organisation undersøger det til bunds, siger Sanne Vindahl Nyvang, næstformand i Adoption og Samfund.

I dag er det Ankestyrelsen, der fører tilsyn med adoptionsområdet.

Ankechefen fortæller i en skriftlig udtalelse til DR Nyheder, at de lige nu er i dialog med myndighederne i Holland og Sverige. De vil sammen rette henvendelse til de srilankanske myndigheder.

- Vi er sammen med andre centralmyndigheder i gang med at rette henvendelse til myndighederne i Sri Lanka. Vi vil bede dem orientere os om, hvad deres egen undersøgelse kommer frem til. Derefter vil vi vurdere om oplysningerne giver os anledning til at foretage yderligere, skriver Lene Conrad, ankechef i Ankestyrelsen.

Socialminister: Dybt ulykkeligt

Der er sket meget på adoptionsområdet siden 1980'erne. I dag er området internationalt reguleret, ligesom Ankestyrelsen skal efterkontrollere alle adoptionssager.

Børne- og socialminister Mai Mercado skriver i en mail til DR Nyheder, at sagen 'naturligvis giver anledning til, at Ankestyrelsen vil finde ud af, hvad der er de nærmere omstændigheder'. Hun mener, at de oplysninger, der kommet frem i den hollandske dokumentar, er bekymrende.

Det er dybt ulykkeligt, hvis adoption ikke overholder regler og etiske standarder,

mai mercado, børne og socialminister (K)

- Det er dybt ulykkeligt, hvis en adoption ikke overholder regler og etiske standarder. De oplysninger, der er kommet frem i medierne, er forfærdelige, for de giver uden tvivl utryghed og ubesvarede spørgsmål hos de adopterede – som i dag er voksne – og deres forældre, skriver Mai Mercado, børne- og socialminister.

Den srilankanske sundhedsminister siger til det hollandske nyhedsprogram 'Zembla', at han vil etablere en dna-database for at hjælpe de berørte børn med at finde deres biologiske forældre.

"Baby farms" og falske mødre

Snyd med fødselscertifikater, navne på børn og de biologiske forældres identitet.

En researcher bag den hollandske dokumentar, Norbert Reinjens, siger til BBC, at der er fundet beviser på, at alle mulige slags dokumenter i 1980'erne blev forfalsket af adoptionsmyndigheder i Sri Lanka.

I dokumentaren fremgår det desuden, at nogle af de berørte adoptivbørn formentlig blevet født på såkaldte "baby farms", som de srilankanske myndigheder ellers indtil for nylig har afvist eksistensen af.

- In some institutions there were 'acting mothers' who were paid to pretend to be the biological parents while handing them over (I nogle børneinstitutioner var der 'falske mødre', der blev betalt for at foregive, at de som biologiske forældre ville overlade deres børn til adoption), siger Norbert Reinjens til BBC.