Danmark var med til at udarbejde omstridt direktiv

Danmark var med til at udarbejde det EU-direktiv, som nu er kommet på tværs af de danske regler om familiesammenføring. Det afslører en analyse, som ugebrevet Mandag Morgen har foretaget af sagen.

Scene fra Udlændingeservice, som har det administrative ansvar for at håndhæve de danske regler for familiesammenføring (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

Politikere fra regeringspartierne Venstre og De Konservative spillede en central rolle i udarbejdelsen af det EU-direktiv, der for fem år siden udvidede retten til familiesammenføringen for unionens borgere.

Det viser en kortlægning, som ugebrevet Mandag Morgen har foretaget af de afgørende møder i Folketinget, Ministerrådet og EU Parlamentet.

Førstebehandling under dansk formandskab

Ministerrådets førstebehandling af direktivet foregik i november 2002 under det danske formandskab og med vicestatsminister Bendt Bendtsen for bordenden.

I parlamentet var Venstres fem medlemmer med til at udvide EU-borgernes rettigheder i forhold til kommissionens oprindelige forslag.

Blev advaret i flere notater

I flere notater blev politikerne i Folketingets Europaudvalg ellers informeret om, at direktivet ville gøre det nemmere at lave familiesammenføringer på tværs af grænserne og gøre det nødvendigt at justere dansk lovgivning.

Ifølge Mandag Morgen var det behovet for forenklinger og sammenskrivninger, der kunne præcisere borgernes ret til fri bevægelighed, som var den væsentligste årsag til det ny direktiv. Sådan blev det præsenteret fra kommissionens side, men hjemme i København havde vågne embedsmænd vurderet, at direktivet ville kræve ændringer af den danske lovgivning på en række områder.

Forsøgte aldrig at komme til bunds i konsekvenser

Det stod således klart, at direktivet ville lægge sten i vejen for den ny linje inden for udlændingepolitikken, som regeringen var gået til valg på et år tidligere. Men omfanget af forhindringerne forsøgte regeringen ikke at opklare.

I dag, knap seks år senere, konkluderer ugebrevet efter to domme, der er afsagt med baggrund i det omstridte direktiv, at det vil blive noget nær umuligt at skaffe flertal for at genoverveje de regler, som nu indgår i hele EU's retsgrundlag.

Dog, hedder det i analysen, kan det ikke udelukkes, at regeringen og dens støtteparti kan samle bred modstand hos de øvrige lande mod den dom, der fastslår, at en borger ikke behøver at have lovligt ophold i et EU-land for at blive familiesammenført.

Facebook
Twitter