450 millioner kroner.
Så mange penge skal der afsættes i 2021 og 2022 til to nye typer piller, som kan reducere risikoen for alvorlig sygdom, hvis man er smittet med coronavirus.
Det fremgår af et aktstykke, som er blevet godkendt i Folketingets Finansudvalg.
- Vi har godkendt aktstykket, fordi der stadig er nogle, der rammes af sygdom, selvom vi har en høj vaccinetilslutning, som vi håber bliver højere, siger Jens Joel (S), der er formand for Finansudvalget.
Lægemidlerne, der ikke er godkendt i EU endnu, kommer fra firmaerne Pfizer og Merck og har begge vist positive resultater i de kliniske studier.
Pfizer fortæller, at deres pille reducerer risikoen for indlæggelse og død med 89 procent, og Merck fortæller, at deres piller reducerer risikoen med 50 procent.
- Lægemidlerne har vist sig lovende, og vi vil hjælpe ældre, syge og sårbare gennem svære sygdomsforløb og sikre dem bedst muligt, siger Jens Joel.
Ekspert: 'Det eneste rigtige at gøre'
Pillerne virker ikke præventivt som vaccinerne, men de kan forhindre, at man bliver alvorligt syg og indlagt, hvis man allerede er smittet.
De hindrer virusproduktion i kroppen, og ifølge Søren Riis Paludan, der er virolog ved Aarhus Universitet, er det positivt, at Danmark nu har lagt billet ind på en portion af lægemidlerne fra Pfizer og Merck.
- Det er det eneste rigtige at gøre. Det er et superstærkt værktøj, især i Danmark, hvor vi tester så meget, som vi gør, siger han.
For at pillerne kan være effektive, kræver det nemlig, at man relativt hurtigt ved, at man er smittet.
Lægemidlet skal tages lidt ligesom en penicillinkur, og man skal begynde, senest fem dage efter man har fået symptomer. Derefter skal man tage pillerne morgen og aften fem dage frem.
Søren Riis Paludan understreger, at det ikke er et alternativ til vaccinerne, men et supplement, som især kan være effektivt hos ældre og svækkede personer.
- I et land som Danmark har det potentiale til virkelig til at ændre noget i lommer, hvor der ikke er meget immunitet - som for eksempel på plejehjem, siger han.
Kan have en effekt på smitten hen over vinteren
Per Larsen, der er sundhedsordfører for De Konservative, synes, 450 millioner kroner er en stor sum, men måske er det godt givet ud.
- Det lyder umiddelbart som mange penge, men hvis man med de her piller kan undgå, at sundhedsvæsnet bliver overbelastet og kan undgå yderligere restriktioner, så er det måske meget fornuftigt, siger han.
Både smitte- og indlæggelsestal er steget støt de seneste uger, og ifølge Søren Riis Paludan er der ingen tvivl om, at pillerne ville kunne gøre en forskel, hvis de var på markedet nu.
- Hvis de var på hylderne i dag, ville det helt klart have en effekt på smitten hen over vinteren, siger han.
- Pillen forhindrer, at man bliver alvorligt syg, men den bidrager også til inddæmning af smitte, fordi den stopper virusproduktion i kroppen, så man ikke smitter videre til andre.
Det er dog stadig usikkert, hvornår lægemidlerne bliver godkendt til brug i EU og dermed Danmark. Storbritannien har som de første i verden taget pillen fra Merck i brug, og i USA har både Merck og Pfizer søgt om nødgodkendelse.
Det europæiske lægemiddelagentur, EMA, er i øjeblikket i gang med at vurdere pillen fra Merck.