Danmark vippet af pinden: Norge topper listen over verdens lykkeligste

Nordmændene ligger øverst i balance mellem velstand, social kapital, lighed og tiltro til myndighederne. Danskerne og tre andre folk er dog reelt lige så lykkelige.

Norge går tre pladser frem på listen, og overtager Danmarks førsteplads. (Foto: Brian Bergmann © Scanpix)

Norge overtager Danmarks plads på listen over verdens lykkeligste lande.

Det er den nyeste rapport med titlen Verdens Lykkelighedsrapport 2017 udgivet af Sustainable Development Solutions Network (SDSN), der kårer verdens lykkeligste folkefærd.

Nordmændenes overhaling skal dog tages med en gran salt. Hvis man læser rapporten kan man se, at de øverste fem lande ligger så tæt, at usikkerheden i undersøgelsen betyder, at man i virkeligheden ikke kan konkludere, hvem der er nummer ét af de fem lande

DR's Detektor-redaktion har talt med forfatteren bag rapporten, der på den baggrund slår fast, at man ikke kan udråbe Norge til at være verdens lykkeligste land.

Det globale initiativ blev lanceret af FN i 2012, og det har til formål at promovere lighed og tillid.

Generelt er det landene på den nordlige del af kloden, der er blandt de lykkeligste.

I den anden ende af listen ligger den nederste del af Afrikas lande sammen med Syrien og Yemen.

- Lykkelige lande er dem, der har en sund balance af traditionel velstand, social kapital, forstået som en høj frekvens af tillid til samfundet, lav ulighed og tiltro til regeringsapparatet, siger Jeffrey Sachs, direktør for SDSN.

Efter Norge - eller for de fire førstes vedkommende lige så højt som Norge - følger Danmark, Island, Schweiz, Finland, Holland, Canada, New Zealand, Australien og Sverige.

I bunden ligger Sydsudan, Liberia, Guinea, Togo, Rwanda, Tanzania, Burundi og den Centralafrikanske Republik.

USA er nummer 14. Tyskland befinder sig på en 16.-plads. Storbritannien er nummer 19, mens Frankrig ligger som nummer 31.

Ranglisten er baseret på seks konkrete faktorer: bnp per indbygger, forventet levealder uden sygdom, frihedsgrad, social støtte, grad af generøsitet og fraværet af korruption i stat eller erhvervsliv.

/ritzau/Reuters

Rettelse: Artiklen har fået tilføjet afsnit om, at forskellen mellem de øverste lande på listen er så lille, at man i virkeligheden ikke med rette kan konkludere, at indbyggerne i Norge er lykkeligere end i fire andre lande.